Political Capital: 1,6 millió szavazót vesztett másfél év alatt a kormánypárt

Vágólapra másolva!
Az összes választó ötöde, mintegy 1,6 millió szavazó fordult el Fidesztől az elmúlt másfél évben - derül ki a Political Capital legfrissebb kutatásából. Az elemzőcég adatai szerint ez azt jelenti, hogy a kormánypárt ugyanannyi támogatót vesztett a második Orbán-kormány első másfél évében, mint az MSZP a második Gyurcsány-kormány azonos időszakában. Becslések szerint 1-1,5 millióan nem tudják, kire szavaznának, ha most lennének a választások.
Vágólapra másolva!

A teljes választókorú lakosság körében 2006 májusa és 2007 októbere között 19 százalékpont csökkenést könyvelhetett el az MSZP, a Fidesz esetében pedig 20 százalékpont a veszteség 2010 májustól 2011 októberéig - írja a Political Capital közvélemény-kutató és elemző cég.

A négy nagy közvélemény-kutató intézet adatainak átlagait alapul véve a Political Capital szerint hasonló változást mutat az MSZP és Fidesz népszerűsége a vizsgált időszakokban. Eltérés abban mutatkozik, hogy míg az MSZP támogatottsága 2006-ban, rögtön a párt kormányra kerülése után meredeken zuhant, addig a Fidesz kormányzásának első félévében nem élt át számottevő változást - olvasható az elemzésben.

A biztos szavazók között toronymagasan vezet a Fidesz

A Political Capital kutatásából az is kiderült, hogy a jelentős veszteség ellenére az biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz továbbra is toronymagasan vezet a többi párt előtt: a szavazók csaknem fele voksolna a kormánypártra. Az elemzőcég azonban hozzáfűzi, hogy felméréstől függően 33-55 százalék közötti a bizonytalanok aránya. A közvélemény-kutató cég becslései szerint 1-1,5 millió olyan választó lehet, akinek nincs pártja, de éles helyzetben vélhetően elmenne szavazni.

Átalakulóban a pártrendszer

Bár az ellenzéki pártok erősödése továbbra is csekély, összesített támogatottságuk immár második hónapja magasabb, mint a kormánypárté. Ez pedig akkor is jelzésértékű a Fidesz számára, ha az ellenzék megosztottsága miatt az ilyen összesített eredmény csak elméleti szinten érdekes.

A Political Capital szerint a Fidesz bázisa tovább csökkenhet, mert a Demokratikus Koalíció MSZP-ből való kiszakadásával, valamint új pártok megjelenésével, mint például a 4K-é, a pártrendszer átalakulásának egy újabb hulláma indult el.