Hoffmann: Egy tollvonással is állami kézbe kerülhetnek az iskolák

Vágólapra másolva!
Az oktatási államtitkár az iskolák állami kézbe kerüléséről azt mondta, hogy a megyei egyeztetési folyamat automatikusan is működhet. Hoffmann Rózsa azt is mondta, hogy az állam át fogja vállalni a pedagógusok fizetését.  
Vágólapra másolva!

A 2012 szeptemberében hatályba lépő új köznevelési törvény a 26 éve megszűnt szakmai ellenőrzést is visszaállítja - mondta kérdésre válaszolva veszprémi sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár az iskolák állami kézbe kerüléséről azt mondta, hogy jó esetben a bonyolult megyei egyeztetési folyamat - amely a kormányhivatalok feladata - automatikusan, kevés adminisztrációval, "lényegében egy tollvonással és pecséttel" is működhet. Azt, hogy a jelenlegi megyei fenntartású intézmények már 2012. január 1-jétől a kormányhivatalokhoz kerülnek, "nehéz átmenetnek" nevezte.

Hoffmann Rózsa azt mondta, "ha jól végezzük a dolgunkat", a pedagógusok nagyon keveset fognak megérezni a változásokból, mert a fenntartói jogosultságok változása a pedagógusi munkát közvetlenül nem érinti. "Amit meg fognak érezni, az pozitív lesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az állam átvállalja a pedagógusok fizetését, míg jelenleg egy-egy intézmény működésének csak 45 százalékát garantálja a központi költségvetés.

Hoffmann Rózsa szerint nem igaz, hogy a szakma nem támogatja az új köznevelési törvényt, és szerinte a szakszervezeti vezetők valótlan állításokkal borzolják a kedélyeket. A kormány által jóváhagyott szöveg a szakmai vélemények alapján mintegy 25 százalékban módosult - tette hozzá.

A kormány kedden fogadta el az új köznevelési törvény tervezetét, amely november elején kerülhet a parlament elé.

Az új köznevelési törvényről itt és itt olvashat bővebben.