Harmincmilliárdnyi pénzzel fűthetnek Miskolcon és Vésztőn

Vágólapra másolva!
Négytonnányi, forgalomból kivont papírpénzből készült brikketet kapott a Miskolci Autista Alapítvány, amely egy éven át ezzel fűthet. A pénzből préselt fűtőanyagot a jegybank éves pályázatán nyerte el a miskolci és egy vésztői alapítvány.
Vágólapra másolva!

Pénteken megkapta a Miskolci Autista Alapítvány azt a harmincmilliárd forint értékű, forgalomból kivont papírpénzből készült négytonnányi brikettet, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázatán nyert el.

A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, ezek megsemmisítése során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, és a környezetvédelmi, biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.

Az MNB által felajánlott, többtonnányi brikettre pályázatot írt ki a jegybank. A pályázat nyertese a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a Miskolci Autista Alapítvány lett, így ezek a szervezetek használhatják fel egy évig a sérült pénzekből préselt briketteket.

A forgalomból kivont bankókat apró, 1-5 milliméteres darabokra vágják, a papírhalmazt vegyszermentesen, adalékanyag felhasználása nélkül 300 atmoszféra nyomással préselik 1-1,2 kilogramm súlyú téglákká.