A főváros és a beruházó vitája miatt elmaradt az átadás-átvétel a Duna-parti CET-nél

Vágólapra másolva!
Be sem jutottak a Duna-parti épületbe a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó emberei, mert az épületet birtokló cég megakadályozta ezt. A felek kölcsönösen egymást okolják a kialakult helyzetért.
Vágólapra másolva!

Meghiúsult péntek délelőtt a Duna-parti közraktárak helyén épült CET (Central European Time) visszaadása a budapesti önkormányzatnak. A fővárosi vezetés és a beruházó Porto Investment egymást hibáztatja.

A Fővárosi Önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a beruházó Porto Investment azért tagadta meg a birtokbaadást, mert az önkormányzat képviselői nem mutatták be a Porto részére a meghatalmazást. Az építő és az épületet ténylegesen birtokló építőipari vállalkozás, a WHB Kft. viszont megakadályozta a bejutást az épületbe az önkormányzat és a Porto képviselőinek is.

Ezzel a hivatal szerint kiderült, hogy a Porto a létesítménynek nem birtokosa, és ezért nem is lett volna képes arra, hogy azt az önkormányzatnak visszaadja. Hangsúlyozták, hogy mindent el fognak követni azért, hogy "a CET kálváriája mihamarabb véget érjen" és az épület a budapestieké legyen.

A Porto Investment közleményében azt állítja, hogy Márton Imre, a cég vezető tisztségviselője többszöri kérése ellenére a Fővárosi Önkormányzat képviselői megtagadták a meghatalmazás átadását, amely az átadás-átvételhez szükséges.
Mint írták, az önkormányzat jelen lévő munkatársai ennek ellenére ragaszkodtak a visszaadás lefolytatásához, erre buzdították a Porto képviselőjét, aki ezzel szerződést szegne. A Porto ugyanakkor arra törekszik, hogy olyan megállapodásra jusson a Fővárosi Önkormányzattal, hogy a CET mielőbb megnyílhasson, de ezt csak törvényes eszközökkel hajlandó megtenni - olvasható a fejlesztő cég közleményében.

A Porto Investment augusztus 31-én közölte, hogy felmondta a szolgáltatási szerződését a fővárossal. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy álláspontja szerint Budapest súlyosan megsértette a szerződést. A Porto úgy véli, törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítettek ebből késedelmi kötbért, és "elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz". A Főpolgármesteri Hivatal erre reagálva azt közölte: a Porto nem tudja vagy nem akarja befejezni a projektet, így a közszolgáltatási szerződés felbontása a fejlesztő tehetetlenségének nyílt beismerése.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Tavasszal kezdődött meg a CET műszaki átadás-átvételi eljárása, több helyiségnek már bérlője is van, de az átadás-átvétel befejezéséig nem költözhetnek be, a belső beépítés sem kezdődhet el, így az épület jelenleg üresen áll.

A beruházásról szóló írásainkat itt olvashatja.