Több mint hatszáz iskola bezárásával számol a szaktárca a Hir24.hu szerint

Vágólapra másolva!
A kedden elfogadott köznevelési törvény egy háttéranyaga szerint a tankötelezettségi kor leszállításával 73 milliárd forintot takarítana meg a költségvetés, összesen pedig nyolcezer tanárt bocsátanak el - írja az Fn.hir24.hu.
Vágólapra másolva!

A leszállított tankötelezettségi kor miatt több mint 73 milliárdos megtakarítással, a felső tagozatok összevonása következtében 633 iskola bezárásával számol az oktatási államtitkárság - írja csütörtökön az Fn.hir24.hu a kormány által kedden elfogadott köznevelési törvény egy 40 oldalas háttéranyagára hivatkozva. Az iskolák összevonásával mintegy nyolcezer tanár veszítené el a munkáját, a többi tanár az egész napos iskolában tanítja majd le a megemelt óraszámát - írja a lap a háttéranyagra hivatkozva.

A háttéranyag a lap szerint a tankötelezettség leszállításától már az első évben 22 milliárd forint körüli megtakarítást vár. Mint írják, ez 4094 pedagógus elbocsátásával jár majd. A második legnagyobb spórolási tétel a gyereklétszám fogyásából adódó pedagógusszám-csökkenés. Ez 4183 tanárt érint, és több mint 52 milliárd megtakarítást jelent - írja a lap.

Szerdán Hoffmann Rózsa tagadta, hogy az új köznevelési törvényből egyenesen következnek az elbocsátások és az iskolabezárások. A szakszervezetek ilyen irányú felvetéseivel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, hogy az érdekképviseletek nem tudják alátámasztani az állításaikat a törvény szövegével, az új jogszabályból ugyanis nem következik sem intézménybezárás, sem pedagóguselbocsátás, így - mint fogalmazott - hamis állítással nem tud vitába szállni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy ha a gyermekek száma csökken, matematikailag következhet pedagóguselbocsátás, de "nem mi fogjuk központilag előírni azt, hogy bocsássanak el pedagógusokat", hanem az iskolafenntartó összesíti majd a gyermeklétszámot. Közölte azt is, hogy a jövő évi költségvetés nem ütemezett kivonást a közoktatásból. Az [origo] csütörtökön megkereste az oktatási államtitkárság sajtószóvivőjét a Hir24.hu által ismertetett háttéranyaggal kapcsolatban, aki későbbre ígért tájékoztatást.