Tagadta bűnösségét a magánokirat-hamisítással vádolt Hagyó Miklós

Vágólapra másolva!
Vallomást nem tett, a nyomozás alatt azonban tagadta bűnösségét Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes, akit azzal vádolnak, hogy ügyvéd segítségével készített jogi végzettség nélküli élettársának olyan meghatalmazást, amely szerint a nő képviselheti őt egy televíziós csatorna ellen indított polgári perben. Az ügyészség szerint ennek csupán az volt a célja, hogy a korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt akkor előzetesben levő Hagyó a látogatások alatt ellenőrzés nélkül érintkezhessen élettársával.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és két társa a magánokirat-hamisítás vádjával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben.

A vád szerint az akkor súlyos korrupciós bűncselekmények gyanújával előzetes letartóztatásban lévő volt szocialista politikus és élettársa egy ügyvéd segítségével készített meghatalmazást, amely szerint a nő Hagyót képviselheti egy polgári perben. A nőnek azonban nincs jogi végzettsége, és az ügyészség szerint csak azért készítették a meghatalmazást, hogy a hozzátartozókra vonatkozó szabályoknál jóval enyhébb korlátozással, illetve ellenőrzés nélkül érintkezhessen a fogvatartott Hagyó és őt látogató élettársa. Az ügyészség ezért magánokirat-hamisítással vádolja Hagyó Miklóst, élettársát és ügyvédjét, aki a meghatalmazást aláírta, és pecsétjével ellenjegyezte.

A szerdai tárgyaláson Hagyó és élettársa nem tett vallomást. Ismertetett nyomozati vallomásukban azonban tagadták, hogy bűncselekményt követtek el, és ezt hangoztatta a megvádolt ügyvéd is a bíróság előtt. A vallomások ismertetésekor kiderült, hogy Hagyó és élettársa közösen indított polgári pert az egyik televízió ellen, mert otthonukban éjjellátó készülék segítségével készített felvételeket, és azokat közzétette. A vádlottak állítása szerint ebben a perben kellett volna az élettársnak Hagyót is képviselnie a polgári bíróság előtt.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Hagyó egykori nevelőtisztjét. Ő elmondta, hogy a nyilvántartási rendszerükben nem tudnak különbséget tenni a jogi képviselő és a törvényes képviselő között. A tanú szerint Hagyó és élettársa esetéhez hasonló már máskor is előfordult a gyakorlatában.

A szabadlábon lévő Hagyó Miklós a tárgyaláson többször hangsúlyozta, hogy bűncselekményt nem követett el, a büntetés-végrehajtás szabályait nem sértette meg.