Megszünteti a MÁV a peronkapus ellenőrzést

Vágólapra másolva!
Több mint ötven fővel emeli a budapesti elővárosi vonatokon szolgálatot teljesítő ellenőrök számát a MÁV, miután a vasúttársaság többek között költséghatékonysági szempontok miatt úgy döntött, megszünteti a fővárosi pályaudvarokon a peronkapus ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

November 7-én befejeződnek az úgynevezett peronkapus ellenőrzések a budapesti fejpályaudvarokon, helyette a jegyvizsgálói létszámot bővítik a vonatokon - olvasható a MÁV közleményében. A bliccelések visszaszorítása érdekében vezette be a vasúttársaság a peronkapus ellenőrzést a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron. A menetjegyek, bérletek érvényességének megtekintése azonban, főleg, ha egyszerre sok utas indul a peronok felé, jelentős nehézséget okoz - írja a közlemény.

A hatékonyságot tovább csökkentette az ellenőrök intézkedési jogosultságainak hiánya, amivel egyre több tudatosan bliccelő utas élt vissza. Minderre tekintettel a MÁV nem ír ki újabb közbeszerzési eljárást a november elején lejáró folyamatos peronkapus beléptetésekre, azonban továbbra is tervezik az ellenőrzések szúrópróbaszerű folytatását.

A megszüntetés miatt felszabaduló évi 150 millió forintot szigorított, vonatfedélzeti jegyellenőrzésre csoportosítja át a cég: több mint ötven fővel növelik a Budapest elővárosaiban közlekedő vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát.