Uzsorázás miatt vettek őrizetbe egy borsodi polgármestert

Vágólapra másolva!
Élelmiszert vásárolhattak hitelbe Tornanádaska lakói a település polgármesterének szociális boltjában, majd azok árát 100 százalékos kamattal vonták le a segélyekből - derült ki a nyomozásnál. Őrizetbe vették a polgármestert, a feleségét és az unokatestvérét is.
Vágólapra másolva!

Beri Tamás idén januárban, időközi választáson lett Tornanádaska polgármestere. A 38 éves polgármestert, 32 éves feleségét, valamint a polgármester 28 éves unokaöccsét gyanúsítottként hallgatta ki az edelényi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. Az őrizetbe vett faluvezető és felesége úgynevezett szociális boltot üzemeltetett a településen, ahol a község lakói a polgármester által meghatározott napi limit alapján élelmiszert vásárolhattak hitelbe. A következő hónapban az adósoknak a felhalmozott, átlagosan 100 százalékos kamattal terhelt tartozást a családjuk részére folyósított segélyekből kellett megadni.

A nyomozás adatai szerint a polgármester a testvérét és unokatestvérét a közmunkaprogram keretében gyakorlatilag arra alkalmazta az önkormányzatnál, hogy a segélyek kifizetésekor "rendet" tartsanak, "biztosítsák a nyugodt körülményeket a bolti tartozások beszedésére".

A gyanú szerint a polgármester júniusban, tartozásuk rendezése érdekében behívatott két helyi lakost, majd a jogosnak vélt tartozás kiegyenlítése érdekében az unokatestvérével tettleg bántalmaztatta őket.

Az edelényi rendőrkapitányság hétfőn a gyanúsítottaknál, illetve a tornanádaskai boltban házkutatást tartott, majd a kihallgatásukat követően őrizetbe vette a gyanúsítottakat, akiket - személyenként eltérően - többek között uzsora-bűncselekménnyel, közokirat-hamisítással, csalással, valamint önbíráskodással gyanúsít a rendőrség.