Nézőpont: A magyarok közel fele lemondana a demokráciáról a gazdasági növekedésért

Vágólapra másolva!
A jelenlegi demokratikus rendszer tekintélyuralmira cserélését száz emberből huszonkilenc biztosan, további tizenhat inkább biztosan támogatná, ha ez együtt járna a gyors gazdasági növekedéssel - írja a Magyar Nemzet a Nézőpont felmérésére hivatkozva. A világbékét a megkérdezettek 27 százaléka szerint Irán fenyegeti a leginkább.
Vágólapra másolva!

A Jobbik szimpatizánsainak 65, míg az MSZP támogatóinak 57 százaléka fogadná el a gyors gazdasági fejlődés áraként azt, hogy a jelenlegi demokratikus rendszert felcseréljék egy autoriter berendezkedésre - írja a Magyar Nemzet keddi száma a Nézőpont Intézet felmérésére hivatkozva.

A közvélemény-kutatás szerint az LMP támogatóinak 38 százaléka, a Fidesz híveinek harmada támogatna egy ilyen váltást. A felvetés elutasítása az utóbbi két párt szimpatizánsai körében egyaránt 56 százalék, míg az MSZP-t preferálóknál 31, a Jobbiknál 30 százalék vetné el a gyors gazdasági fejlődés érdekében egy tekintélyuralmi rendszer bevezetését - írja a lap. Az összes megkérdezettet figyelembe véve száz emberből 29-en biztosan igent mondtak a kérdésre, míg további 16 százalék inkább igennel válaszolt - olvasható a Magyar Nemzetben.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország fenyegeti a leginkább a világbékét, az összes megkérdezett 27 százaléka Iránt válaszolta, 21 százalék Izraelre, 18 százalék pedig az Egyesült Államokra szavazott. A felsorolt országok között volt még Kína és Észak-Korea.