Gyurcsányék tisztázó beszélgetésre várják Mesterházyt frakcióügyben

Vágólapra másolva!
Nincs egyelőre megoldás az országgyűlésben az MSZP-ből kivált képviselők frakcióügyére. A házelnök később dönt, Gyurcsányék szerint a frakcióvezető megnehezítette a dolgukat, Mesterházy Attila azonban úgy véli, jogszerűen járt el.
Vágólapra másolva!

Félreértésnek tartja Molnár Csaba azt, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arról tájékoztatta az országgyűlés elnökét: tíz politikus kilépett a szocialista képviselőcsoportból. A korábbi kancelláriaminiszter ezért tisztázó megbeszélésre hívja Mesterházy Attilát szerdára.

Molnár Csaba - aki vasárnap azt közölte Kövér Lászlóval, hogy vezetésével a tízek megalakították a Demokrata Párt parlamenti frakcióját - kedden sajtótájékoztatón elmondta: ha kiléptek volna, Mesterházy Attila kezében lenne a kilépési nyilatkozatuk. Ráadásul, tette hozzá, a kizárásukról sem döntött a frakció. Véleményük szerint - erősítette meg - korábbi frakciótagságuk így a Demokrata Párt képviselőcsoportjának létrejöttével szűnt meg, azaz nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük, hanem azonnal önálló frakcióként működhetnek.

A politikus úgy fogalmazott, káosz van a parlamentben, mivel a Ház honlapján hétfő este óta függetlenként szerepelnek, ugyanakkor az ülésteremben változatlanul MSZP-s képviselőként tüntetik fel őket.

A Demokratikus Koalícióba átlépett képviselők, illetve frakciójuk sorsáról az után döntenek, hogy Kövér László házelnök október 30-án hazatér külföldről. A DK vezetői korábban jelezték, ha nem alakíthatnak azonnal parlamenti csoportot, nemzetközi fórumokhoz fordulnak.

Molnár felvetésére Mesterházy nyílt levélben válaszolt. Ebben a házszabályra hivatkozva azt állítja, a képviselők egy frakciót kilépéssel hagyhatnak el, vagy ha kizárják őket. "Meglévő frakcióból való kiválás esetét sem a Házszabály, sem a frakciószabályzat nem ismeri" - tette hozzá a pártelnök, frakcióvezető. Szerinte a képviselőcsoport úgy foglalt állást, hogy Gyurcsányék távozása kilépés volt, ezért tájékoztatták erről a házelnököt.