Tévedésből országos jogkört kapott a budapesti nagyberuházások felelőse

Vágólapra másolva!
Eddig nem volt egyértelmű Fürjes Balázs, a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hatásköre, mert a kinevezéséről szóló kormányhatározat címe ellentmondott a szöveg tartalmának. A minisztériumban már felelősségre is vontak valakit a hibáért, de azt nem árulják el, hogy kit.
Vágólapra másolva!

Fürjes Balázs kormánybiztosként a fővárosi nagyberuházásokért felel - közölte a kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium délutáni közleménye szerint a kormánybiztos kinevezéséről szóló határozatban foglalt hatásköri leírást érintő szakmai mulasztás miatt megtörtént a felelősségre vonás.

Giró-Szász András azért egyértelműsítette a kormánybiztos hatáskörét, mert a múlt héten a kabinet egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányítására kormánybiztost nevezett ki Fürjes Balázs személyében, aki - a Magyar Közlönyben megjelent határozat egyik passzusa értelmében - felügyeli a hárommilliárd forint érték feletti állami beruházások előkészítését, megvalósítását is. A kormányszóvivő azt mondta, az "eltéréseket" gyorsan pontosítják majd.

A KIM kora délutáni közleményében azt írta: a kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól szóló határozatban rögzített hatásköri leírást érintő szakmai mulasztással kapcsolatosan a tárca megállapította a felelősséget, és a felelősségre vonás kedd reggel megtörtént. Az [origo] kérdésére, hogy kit vontak felelősségre, a minisztérium sajtófőnöke nem válaszolt. A Fürjes Balázs kinevezéséről szóló határozatot a keddi kormányülésen született döntés értelmében módosítja a kabinet - közölték.

A Magyar Nemzet az után kereste meg Szijjártó Pétert, a miniszterelnök szóvivőjét, miután kiderült, hogy ellentmondás van a Fürjes kinevezéséről szóló jogszabály címe és tartalma között. Előbbi a kiemelt fővárosi beruházásokra utal, míg utóbbi az összes, hárommilliárd forint feletti állami, köztük a minisztériumokhoz tartozó beruházásokat is Fürjes jogkörébe sorolja - írta a lap.