Már nem gyanúsítottak a tűzcsapot nyitogató tűzoltók

Vágólapra másolva!
Az ügyészség szerint idő előtt gyanúsították meg azt a négy tűzoltót, akik áprilisban a rendvédelmisek tüntetésén tűzcsapokat nyitottak ki a fővárosban. Az ügyészség szerint azért volt korai a gyanúsítás, mert akkor még az okozott kárt sem állapították meg. Az eljárás folytatódik.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya rongálás vétsége miatt nyomozást folytat a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének április 16-i demonstrációján a főváros VI. kerületben elhelyezett tűzcsapok rendeltetésellenes, indokolatlan kinyitásával összefüggésben - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A közlés szerint az ügyben a nyomozó hatóság rongálás vétségének gyanúja miatt F. Ferencet, K. Istvánt, Sz. Csabát és T. Istvánt gyanúsítottként hallgatta ki. A gyanúsítottak a nyomozó hatóság ezen intézkedése ellen panasszal éltek.

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség helyt adott a gyanúsítás elleni panaszoknak, és megállapította, hogy nevezettek a büntetőeljárásnak gyanúsítottként nem résztvevői.

"Az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsításra idő előtt került sor, mivel az eljárásban az elkövetési érték - vagyis a cselekménnyel okozott kár összege - még nem lett tisztázva. Ennek pontos meghatározása elengedhetetlen ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy bűncselekmény elkövetése történt-e, avagy szabálysértés" - olvasható.

Skoda Gabriella közleményében azt írta: ennek a kérdésnek a tisztázásáért a nyomozás továbbra is folyamatban van, az eljárás nem szűnt meg, csak a gyanúsítást mint a nyomozó hatóság "egyik eljárási cselekményét" helyezte hatályon kívül a kerületi ügyészség.

A demonstráló rendvédelmi dolgozók április 16-án a Hősök terétől a Parlamentig vonulva az Andrássy úton tűzcsapokat nyitottak meg, annak ellenére, hogy azokat szolgálatban lévő rendőrök védték, ugyanis az egyenruhát viselő rendőrök nem tanúsítottak ellenállást.