Gyurcsány húzta, Mesterházy tolta a bizonytalankodó képviselőket

Gyurcsány Ferenc, terrorizmus vádja, elévülő vádak
Vágólapra másolva!
Kitartóan győzködte, többször megkörnyékezte Gyurcsány Ferenc azoknak a képviselőknek egy részét, akikkel együtt új frakciót akar alapítani - állították az [origo]-nak MSZP-s források. Gyurcsány kezére játszott, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök több párttársa szerint belefáradt a vele folytatott hadakozásba, és meg akart szabadulni belső riválisától. A válás érdekében több bizonytalankodó MSZP-st meg sem próbáltak tartóztatni.
Vágólapra másolva!

Le akarta zárni a konfliktust Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfővel az MSZP, a párt vezetése így több ingadozó képviselőt elengedett azért, hogy Gyurcsánynak meglegyen a frakcióalakításhoz szükséges tíz embere - állította az [origo]-nak több szocialista, illetve Gyurcsánnyal tartó forrás.

Gyurcsány szombaton jelentette be, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform (DKP) kiszakad az MSZP-ből, kilenc képviselő pedig vele együtt kiválik a párt parlamenti frakciójából, és új képviselőcsoportot hoznak létre. Az MSZP megújítását még februárban Gyurcsánnyal együtt hét szocialista képviselő sürgette: Baracskai József, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván. Közülük csak Ficsor nem tagja a DKP vezetősének. Rajtuk kívül még három képviselő tart a DKP-val: Kolber István, Oláh Lajos és Szűcs Erika. (Arról, hogy a DKP képviselői egyből alakíthatnak-e frakciót, vagy fél évet a függetlenek között kell-e tölteniük, Kövér László házelnök fog dönteni, várhatóan a jövő héten).

Több MSZP-s forrás azt mondta az [origo]-nak, hogy Gyurcsányék nehezen tudták összeszedni a frakcióalakításhoz szükséges tíz képviselőt. A frakció egyik Gyurcsánnyal nem rokonszenvező tagja azt mondta: a nehézségekre utal, hogy a múlt héten azok is aláírták a Mesterházy Attila pártelnök által kért hűségnyilatkozatot, akik végül kiléptek a pártból.

Gyurcsány nyomása alatt

A forrás szerint, ha a DKP-nak már ekkor meglett volna a tíz képviselője, akkor nem írják alá a nyilatkozatot. Az 58 fős frakcióból 57-en írták alá a papírt, Oláh Lajos arra hivatkozva tért ki ez elől, hogy ki akarja kérni az őt delegáló szervezetek állásfoglalását, Szűcs Erika pedig aláírta ugyan, de megjegyzésként hozzáfűzte, hogy személyes találkozót kért Mesterházytól.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke október közepén kérte minden MSZP-s képviselőtől, írjon alá egy nyilatkozatot arról, hogy a párt szervezete és vagyona egy és oszthatatlan. Gyurcsány akkor azt mondta, amíg a frakció tagja, betartja annak érvényes szabályait, és szívesen tesz tartalmi nyilatkozatot, amely azonban szerinte csak az aláírás pillanatának szól.

A DKP-nek úgy jött össze a tíz képviselője, hogy ahhoz a pártvezetés is hozzájárult - állította az [origo]-nak annak a tíz képviselőnek az egyike, aki kilépett az MSZP-ből. A névtelenséget kérő politikus szerint az MSZP frakciójában mindenki tudta róla, hogy bizonytalan a döntésben, ennek ellenére az szocialistáktól senki nem kereste meg, hogy rábeszélje a maradásra.

A forrás szerint a Gyurcsányhoz csatlakozók közül többen is hasonlóan jártak. Az MSZP vezetése azt gondolta, ha megkönnyítik Gyurcsányék frakcióalakítását, akkor lezárul a hónapok óta húzódó konfliktus. Hozzátette: ő nem kereste meg sem az MSZP vezetését, sem Gyurcsányt, a korábbi kormányfő viszont kapcsolatba lépett vele, és elég "erős nyomás alatt tartotta", többször megkereste. Azt mondta, a döntésében nagy szerepet játszott, hogy úgy érezte, elárulja a korábbi kormányfőt, ha nem tart vele, ezentúl viszont már nem tartozik Gyurcsánynak, így a jövőben szabadabban hozhatja meg a döntéseit.

Mindenki kért valamit

A forrás szerint a korábbi kormányfővel folytatott beszélgetésen azt kérte, hogy beleszólhasson a frakció profiljába, vagyis abba, hogy az új frakció ne menjen el túlzottan liberális irányba, és szavaiból az derült ki, hogy ez ellen nem tiltakozott Gyurcsány. Arról nincs információja, hogy a többi képviselőt hogyan győzte meg Gyurcsány, feltételezi azonban, hogy a képviselők befutó helyeket kértek a DKP választási listáján.

Az MSZP-frakció több tagja szintén arról beszélt az [origo]-nak, hogy Mesterházy hozzásegíthette Gyurcsányt a tíz képviselő megszerzéséhez. Akadt, aki szerint ezzel Mesterházy hibát követett el. A frakció egyik befolyásos tagja például azt mondta, az MSZP-nek nem érdeke, hogy a pártból kiszakadók külön frakciót tudjanak létrehozni. Mesterházy rosszabb tárgyalási pozícióba került azzal, hogy le akarta zárni a vitát - mondta a forrás, szerinte a pártelnök további vitákra számíthat emiatt.

A frakció egy másik, szintén névtelenséget kérő tagja szerint a konfliktus lezárása azért volt érdeke Mesterházynak, mert az energiái nagy részét a párton belüli belső csaták foglalták le. A következő tisztújításig Mesterházynak csak fél éve maradt arra, hogy bizonyítson, és eredményeket mutasson fel - mondta. Szerinte azonban ez nem fog vitát okozni, többek között a hétfői frakcióülésen sem bírálták Mesterházyt amiatt, ahogyan a DKP kiválását kezelte.

A Gyurcsánnyal tartó politikusok közül a források több nevet említettek, akit az MSZP megtarthatott volna, ha akarja, többek között Szűcs Erikát és Oláh Lajost. Szűcs erről az [origo]-nak azt mondta: a hűségnyilatkozatot azzal a záradékkal írta alá, hogy beszélni akar Mesterházyval, a találkozót pedig azért kérte, mert "a szemébe szokott nézni annak, akivel kapcsolatban fontos döntést hoz". Oláh Lajost nem sikert elérnünk.