Pártot hoz létre a Negyedik Köztársaság mozgalom

Vágólapra másolva!
A 4K! mozgalom szerint az év elején elindult civil tiltakozó szerveződések logikus továbblépése egy új baloldali párt alapítása. Az új párt alakuló kongresszusát 2012 májusában tartanák.
Vágólapra másolva!

Párt létrehozását kezdeményezi a Negyedik Köztársaság mozgalom (4K!) - közölte Nagy András, a civil szerveződés szóvivője. "A 4K! úgy látja, hogy a jelenlegi politikai helyzetben, ahol az Orbán-rendszer munkavállaló- és szegényellenes politikájára a korábbi baloldal szétesése miatt nem érkezik hatásos válasz, az év elején elindult civil tiltakozó mozgalmak logikus továbblépése egy új baloldali párt megszervezése kell legyen" - írták meghívójukban a mozgalom képviselői. Az új párt 2012 májusában tartja alakuló kongresszusát, a programját és az alapszabályát a csatlakozók határozzák meg féléves konzultáció során. Az alakulási folyamatot a Negyedik Köztársaság mozgalom kezdeményezi és koordinálja.

A civil szerveződés 2007-ben alakult meg, és azóta több tucat közösségi akciót, megmozdulást szervezett. A mozgalom - mint írták - "az illegitim alkotmányozás miatt kapcsolódott be az ellenzéki tüntetésekbe és fordult határozottan politikai irányba". A mozgalom képviseltette magát a "Nem tetszik a rendszer?!" címmel tartott, az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport által meghirdetett vasárnapi, fővárosi civil tüntetésen is.