Orbán napirend előtt számol be az EU-csúcsról

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik a parlamenti nagyüzem, ugyanis az országgyűlés a következő nyolc munkanap mindegyikén ülésezik. Hétfőn tárgyalnak a hajléktalanok megbüntetését lehetővé tevő javaslat módosító indítványairól. A hétvégén megalakult Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója arra számít, hogy hétfőn már fel is szólalhatnak az országgyűlésben; a házszabály azonban nem egyértelmű ebben a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés a következő nyolc munkanap mindegyikén ülésezik. A hétfői Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik, a miniszterelnök várhatóan a vasárnapi európai uniós csúcstalálkozón történtekről számol be. Orbán részleteket az ülés után már mondott a Magyar Televíziónak, erről itt olvashat.

Molnár Csaba - a Gyurcsány Ferenccel együtt az MSZP-ből távozó képviselők egyike - vasárnap levélben arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció tíztagú parlamenti frakciója. A politikus arra számít, hogy hétfőn napirend előtt már fel is szólalhatnak. Kövér László ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Brazíliából hazatérése után tájékozódik az ügyben.

Az országgyűlés hétfőn szavazhat a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló jelentésről, az agrárgazdaság tavalyi állapotáról szóló beszámoló elfogadásáról, továbbá döntenek a fideszes Kósa Lajos indítványáról is, amely megszüntetné azt a szabályt, hogy az oktató-nevelő munkát végző vezető beosztású közalkalmazottak két jogcímen - a beosztásuk és a munkakörük után is - kaphatnak pótszabadságot.

Hétfőn tartják annak a kormányzati javaslatnak a részletes vitáját, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit. Megtárgyalják a képviselők azokat a módosítói indítványokat is, amelyek az utcán élők megbüntetését lehetővé tévő fideszes javaslathoz érkeztek. Több fővárosi önkormányzati vezető azt kezdeményezte, hogy szabálysértés miatt elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak.

Kedden - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéja után - hatórás időkeretben tárgyal az országgyűlés a jövő évi adótörvényekről, majd megvitatja a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló előterjesztést. Ez utóbbi alapján jövőre már nem állapíthatók meg korhatár előtti nyugdíjak, a jelenleg folyósítottakat pedig a korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani. Szerdán megkezdődik a 2012-es költségvetés általános vitája. A büdzsét négy napon át, összesen harminc órában tárgyalja az országgyűlés.