Szélesebb körben büntetné a kommunista időszak bűnöseit a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz újabb törvényt hozna, hogy ne csak a pártállami vezetők, hanem a kommunista időszak "legalsó szintjein is" megtörténhessen a felelősségre vonás - írja a hétfői Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerint nemcsak az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelőit és az akkori igazságszolgáltatás szereplőit vonhatják felelősségre, ugyanis a "lex Biszku" után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érintene.

Mivel az új alaptörvény is egyértelművé teszi, hogy az 1944. március 19. és 1990. május 2. közötti időszak legsúlyosabb, a nemzetközi jog alapján is büntethető cselekedetei kapcsán nem tekinti lezártnak az igazságtételt, ezért valóban nem a lex Biszku lesz az egyetlen megoldás - mondta Gulyás Gergely fideszes képviselő a lapnak arra a kérdésére, készül-e még jogszabály a kommunista bűnök elkövetőinek felelősségre vonása érdekében.

Gulyás a konkrét intézkedésekről nem kívánt nyilatkozni, a lap azonban kormányzati forrásból úgy tudja, az újabb tervezet készítői a politikai alapú, köztörvényes bűncselekmények elévülésének felülvizsgálatával teremtenék meg az alapját annak, hogy az érintett időszak legalsó szintjein is megtörténhessen a felelősségre vonás.