Felére csökkentették a magyarsága miatt megvert diák támadóinak a büntetését

Vágólapra másolva!
A hét vádlott közül csupán egynél mondta ki a bíróság, hogy közösség tagja elleni erőszakot követett el, amikor két évvel ezelőtt a vád szerint magyarsága miatt bántalmazott egy diákot a VIII. kerületben. A vádlottak összbüntetését mintegy felére csökkentette hétfői ítéletében a Fővárosi Bíróság.
Vágólapra másolva!

Közel felére csökkentette a Fővárosi Bíróság hétfőn jogerősen annak a hét embernek a börtönbüntetését, akiket korábban azzal vádolt meg az ügyészség, hogy magyarsága miatt bántalmaztak egy diákot a fővárosban két évvel ezelőtt.

Közösség tagja elleni erőszak miatt egy év tíz hónaptól három év hat hónapig terjedő börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ezt változtatta meg a Fővárosi Bíróság, és a többségüket garázdaság miatt mondta ki bűnösnek, szabadságvesztésük mértékét pedig jelentősen csökkentette. Egyetlen vádlott esetében mondta ki a bíróság, hogy közösség tagja elleni erőszakot követett el. A többi vádlott esetében kimondták, hogy a támadásnak más motivációja volt, nem pedig a sértett magyarsága. A vádlottak mindegyike állt már korábban is a bíróság előtt, például zsarolás, rablás vagy lopás miatt.

A vádirat szerint az egyik vádlott 2009 szeptemberében a VIII. kerületi Horváth Mihály térnél belekötött egy fiúba, majd rokonaival, ismerőseivel szidalmazta, üldözte, ütlegelte, egyikük még késsel is fenyegetőzött. A támadók trágár kifejezések között azt is mondták: "büdös magyar, megölünk" - mondta a hétfői tárgyaláson az ügyész.

A megtámadott fiatal egy épületbe menekült, és csak lélekjelenlétének, illetve a rendőrök kiérkezésének köszönhető, hogy nem sérült meg súlyosabban - tartalmazza a korábbi, nem jogerős ítélet.