Abbahagyták a felsőoktatási törvény elleni szegedi éhségsztrájkot

Vágólapra másolva!
Határozatlan időre felfüggesztette hétfőn reggel az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul elkezdett éhségsztrájkját a szegedi hallgatók egy csoportja. Az éhségsztrájk alatt társasoztak és transzparenseket gyártottak a hétfői tüntetésükre.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának auditorium maximumában pénteken esete mintegy nyolcvan hallgató kezdett éhségsztrájkot. A diákok a hétvégén csupán napi öt liter vizet vettek magukhoz, és hálózsákokban a padok között, az előadóterem földjén aludtak. Az éhségsztrájkolók vércukrát és vérnyomását folyamatosan ellenőrizték. A demonstráció során néhányan rosszul lettek, ők orvosi javaslatra befejezték a koplalást.

"Szeretnénk, ha picit magába szállna Hoffman Rózsa oktatási államtitkár, és nemcsak tárgyalna az érintettekkel a felsőoktatásról, de meg is hallgatná őket" - mondta az [origo]-nak korábban az akció ötletgazdája és szervezője, Juhász Tamás szegedi egyetemista, aki azt szeretné, ha a felsőoktatási törvény hallgatóbarát lenne, és látszana az államtitkárság koncepciójában, hogy kikérték a diákok véleményét.

A hatvanórás tiltakozás alatt a diákok tanultak, társasjátékokat játszottak, filmeket néztek, beszélgettek, olvastak. A hallgatók félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket gyártottak a hétfőre meghirdetett tüntetésre. A demonstrálók "Hoffmann-egypercesek" néven tucatnyi rövid videoüzenetet is készíttek, amelyekben kifejtették a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat.