"Nem tudom, miből lesz meg a főzés" - kirúgtak négy közmunkást Gyöngyöspatán

közmunka program, gyöngyöspata,
Vágólapra másolva!
Kirúgtak négy közmunkást a gyöngyöspatai mintaprogramból, mert pár napra elmentek napszámba, de a jegyző szerint senkinek nem szóltak. Napszámban háromszor annyit keresnek, mint a közmunkával, a kirúgás miatt viszont három évig nem kaphatnak segélyt. A jegyzőnek a Belügyminisztérium is azt javasolta, hogy keressen más megoldást a kirúgások helyett, de szerinte ez pszichológia, "a lelkeknek is jót tett, mert sokat hiányoztak".
Vágólapra másolva!

"Ha végre jót csinálunk (akár rosszul is), az eredmény csak jó lehet!" - hirdeti a szekrényajtóra ragasztott idézet a gyöngyöspatai jegyző irodájában. Mátyás István néhány héttel ezelőtt "sorozatos hiányzásokra" hivatkozva kirúgott a közmunkaprogramból négy férfit. "Törvényes és igazságos volt, de a lelkeknek is jót tett, mert sokat hiányoztak" - kommentálta döntését a jegyző, aki az idézet és egy iráni zászló mellett névrokona, Mátyás király, és az igazságosnak nevezett uralkodó fekete seregének zászlaját is kitette irodája falára.

Gyöngyöspatán augusztusban, az országban elsőként, negyven közmunkással indult el a kormány mintaprogramja. A szinte kivétel nélkül roma közmunkások négy hónapig a minimálbérért, havi bruttó 78 ezer forintért dolgoznak, fatelepítést készítenek elő az Egererdő Zrt. területén. "Ha felmennek oda, meglátják a hegy aljában, milyen szépen megcsináltuk" - mutattak a település határában álló hegy felé a közmunkások, akik pénteken déltájban a cigánysor végén kezdődő domboldalon irtották a bozótot.

"Most utat csinálunk, de nem tudjuk, minek, csak hogy a főnök azt mondta, eddig vágjuk ki a bozótot" - mondták a közmunkások nem sokkal a munkaidő vége előtt egy kicsit furcsállva, hogy szerintük magánterületen dolgoztatják őket. "Ez nem az önkormányzaté, itt mind hobbikertek voltak" - mondták.

"Csak a morállal van baj"

Mivel az erdőtelepítésre kijelölt területen már végeztek a munkások, most a település határában vágnak utakat az elvadult növényzetbe, hogy a rendőrök könnyen tudjanak járőrözni, és figyelni a falopásokat - mondta Pichler Gábor, Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének kabinetfőnöke az [origo]-nak. Pichler szerint a közmunkaprogram nagy siker Gyöngyöspatán, a többségében roma közmunkások szépen és jól dolgoznak, és nevelő hatása is van a munkának. "Már előfordul, hogy éjszakánként a munkások kiszólnak az utcán randalírozóknak, hogy csendesedjenek el, mert nekik másnap reggel dolgozniuk kell menni" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Utat vágnak a közmunkások, hogy a rendőrök könnyen tudjanak járőrözni. A képre kattintva galéria nyílik!

Pichler szerint van tucatnyi olyan közmunkás, aki olyan jól dolgozik, hogy ki akarják őket emelni, további ösztönzést akarnak nekik adni. "A közmunkások minden kitűzött célt teljesítettek, csak a morállal van baj", többször előfordultak hiányzások, de a munkások "már kezdik megszokni, hogy előre be kell jelenteni", ha nem tudnak dolgozni menni.

"Nem tudom, miből lesz meg a főzés"

"Nem gondoltuk, hogy ez lesz belőle" - mondta az egyik elbocsájtott közmunkás felesége pénteken kora délután a házuk konyhájában. A férjét nem találtuk otthon, dolgozni volt, napszámban, mint ahogy azon a két napon is, amikor nem ment el a közmunkára. "Gyakran hívják, mert jól dolgozik" - mondta az asszony.

Míg a közmunkával naponta kétezer forintot lehet keresni, a napszámért - igaz, feketén - naponta hatezer forintot fizetnek fejenként. "Akkor mindkettőnket hívtak, az két napra 24 ezer forint, és azonnal kifizetik. Örültünk, hogy adódott, annyira üres volt a kassza, hogy muszáj volt elmennünk, a gyerekek iskolába járnak, reggelit, vacsorát kell nekik adni" - mondta az asszony, aki 32 éves férjével öt gyereket nevel.

Az asszony szerint a férje szólt a műszakvezetőnek, hogy két napig nem tud menni dolgozni a közmunkaprogramba, és kérte, hogy adják ki neki erre a napra a szabadságát. Szerinte a férje korábban nem hiányzott igazolatlanul a munkából, írásbeli figyelmeztetése sem volt, ezért nagyon meglepődtek, amikor a jegyző kirúgta. Ezzel nemcsak a közmunkából szerzett jövedelemtől estek el, de a férfi most három évig nem kaphat semmilyen, munkával kapcsolatos segélyt sem, így azt a 28 500 forintos bérpótló támogatást sem, ami a közmunkaprogram előtt fontos része volt a család bevételeinek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

"Én gyesen vagyok a legkisebb lányunkkal. 96 ezer forint családi pótlékot kapunk az öt gyerek után, de ez szinte mind elmegy a rezsire. Húszezer forint a villanyszámla, hatezer a víz, több mint harmincezret fizetek havonta a banknak a hitelre. Az a 28 ezer forint maradt meg arra, hogy bevásároljunk havonta egyszer a Tescóban. Ha volt napszám, vagy most a közmunka, az kiegészítette, meg az elmaradásokat fizettük belőle, kicsit könnyebb volt" - mondta az asszony, de most nem tudja, hogyan fogja beosztani ezentúl a pénzt.

"Nehéz három hónap jön, most már napszám se lesz, vége a szüretnek, fűteni is kell, bár már kaptunk ajándékba valamennyi fát. Jönnek az ünnepek. Az ritka, hogy karácsonyfánk legyen, pláne ajándékok, de nem tudom, miből lesz meg így a főzés" - mondta.

"Kinek kell egy cigány dada?"

Az asszony szerint a férje mindig, minden munkát elvállalt, ami adódott, tíz évig rendszeres munkája is volt, kukásautón dolgozott. Szakmája egyiküknek sincs, de ő most a gyes mellett elkezdett Gyöngyösön egytízhónapos dadatanfolyamot.

"Eljárok, mert ha nem megyek, azt mondhatják, hogy meg se próbálom. De úgyse kapok majd munkát, mert kinek kell egy cigány dada?" - kérdezte. Az asszony azt mondja, megkérdezett egy hozzáértőt, aki szerint törvényes volt a férje elbocsájtása, ezért kénytelenek belenyugodni, de nem gondolták, hogy "ez ezzel jár".

"Egyszer megbocsájthatott volna a jegyző egy figyelmeztetéssel" - mondta egy másik férfi, aki szintén szüretelni volt napszámban azon a két szeptemberi napon, amelyek miatt kitették a közmunkaprogramból. Ő is azt állítja, a munka előtt szóltak a brigádvezetőjüknek, kérték a szabadságukat hétfőre és keddre, szerdán munka után mégis szóltak nekik, hogy várja őket a jegyző, akitől meg is kapták a felmondásukat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

"Szeretek dolgozni, nem azért hiányoztam, mert nem, de kellett a pénz" - mondta a 32 éves férfi, aki feleségével és négy gyerekével egy romos nagy ház egyik, bedeszkázott ablakú szobájában él. Azt mondja, örült a közmunkának is, korábban is rendszeresen dolgozott az önkormányzatnál közmunkában: virágokat ültettek, az árkokat tisztították. Rendes állása még soha nem volt, bár próbálkozott Gyöngyösön is. "Jelentkeztem a kukásautóra is már hónapokkal ezelőtt, de még csak választ sem kaptam" - mondta.

A kisasszonynap és a szüret problémás

Két másik férfit is elküldtek hiányzás miatt, egyiküket nem találtuk otthon Gyöngyöspatán pénteken, de szülei szerint betegség miatt hiányzott. Másikuk szűkszavúan annyit mondott, hogy a beteg gyerekét ápolta négy napig, igazolást is kapott az orvostól, de a jegyző azt mondta, csak táppénzes papírt fogad el.

"Hát ezt elrontották" - kommentálta a hiányzásokat pénteken délután az [origo]-nak Gyöngyöspata jegyzője. Mátyás István szerint a hiányzók nem jelentették be előre, hogy nem fognak menni dolgozni, és korábban is figyelmeztette már őket. Először szeptember elején, amikor a kisasszonynapi búcsú utáni napon a közmunkásoknak legalább a fele nem jelent meg a munkakezdésnél. A művelődési házban tartott munkáltatói értekezletet az egész társaságnak, ahol szóban is figyelmeztette őket, és írásban is kiadta a megrovásokat.

"Szeptemberben, amikor a szőlőszüret volt, rendszeresek voltak a hiányzások" - mondta Mátyás, aki azt mondta, tisztában van vele, hogy a napszámmal többet tudnak keresni az emberek, és előfordult, hogy aki szólt neki előre, annak még fizetetlen szabadságot is adott, hogy el tudjon menni dolgozni, de a többség nem jelezte előre, hogy szabadságra lenne szüksége.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Bárki megy hozzá, Mátyás István diktafonra rögzíti a beszélgetést. A képre kattintva galéria nyílik!

"Ténylegesen 8-12 nap igazolatlan hiányzások voltak" - állította Mátyás, aki szerint nemcsak ez a négy férfi hiányzott, de azokat választotta ki, akik a legtöbbet hiányoztak. Azt mondta, a kiosztott írásbeli figyelmeztetések és a hiányzásokat igazoló jelenléti ívek is megvannak nála, de hiába kértük, ezeket nem akarta megmutatni.

"Nekem ez nem üzlet"

A jegyző szerint a közmunkaprogramot finanszírozó Belügyminisztériumból "diplomatikus kérést" kapott, hogy ha lehet, ne rúgja ki a hiányzókat, hanem próbáljon meg mindenkit bent tartani a programban, és más munkajogi intézkedéssel próbálja meg fegyelmezni a közmunkásokat. Azt mondja, a polgármester azt szeretné, ha rend lenne Gyöngyöspatán, ő pedig már megbízásakor azt ígérte, hogy betű szerint meg fogja tartani a törvényeket - ebben az esetben pedig a törvény azt mondja, hogy aki igazolatlanul hiányzik, azt el kell bocsájtani.

"Miért ne éljek ezzel a jogommal? Minden törvényes volt, bár ez inkább pszichológia" - mondta Mátyás, aki szerint a kirúgások jót tettek a többi közmunkásnak. "Nekem nem üzlet, hogy kirúgtam őket, mert majd idejönnek segélyért, és azt már nem a Belügyminisztérium, hanem az önkormányzat kasszájából kell fizetni" - mondta.

Az augusztusban indított közmunkaprogram november végéig tart. A folytatás egyelőre nem biztos, de a tervek szerint télen oktatást tartanának a közmunkásoknak. A polgármester kabinetfőnöke szerint hamarosan az önkormányzat is indít egy közmunkaprogramot, a település határában fekvő, 3,5 hektáros önkormányzati területen állattartást és növénytermesztést végeznének 28 munkással. Ez már nem az állami mintaprogram lenne, így nem a kiemelt bért, csak a bruttó 57 ezer forintos közmunkásbért fogják fizetni az embereknek. Aki nem vállalja el a munkát, vagy nem jár be, három évre elesik a segélyektől.