Százmilliós támogatást kap Medina a NATO-radarállomásért

Vágólapra másolva!
A honvédelmi miniszter és a Tolna megyei település polgármestere arról is megállapodott, hogy idén huszonötmillió forintos támogatást kap Medina.
Vágólapra másolva!

Százmillió forintos támogatást nyújt 2014-ig infrastrukturális fejlesztésekre a Honvédelmi Minisztérium (HM) Medinának, ahol a következő két évben a NATO számára elfogadható, új radarállomás épül.

Az erről szóló keretmegállapodást, valamint az idei, 25 millió forintos támogatásról szóló szerződést pénteken írta alá a Tolna megyei községben Hende Csaba honvédelmi miniszter és Vén Attila (Fidesz-KDNP), Medina polgármestere.

Az évek óta tartó helyszínkeresés után a HM márciusban közölte, hogy Medinán talált helyet a harmadik radarállomásnak. A minisztérium akkori közleménye szerint a helyszín sem nem természetvédelmi, sem nem lakott terület. A lokátort eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezték, de a tiltakozások miatt egyik helyen sem épülhetett meg.

Az [origo] márciusi, helyszíni riportja szerint többen örülnek annak, hogy Medinán épülhet meg a NATO-radar. Van, aki munkahelyeket, van, aki turistákat vár, de van, aki tart a radar egészségre gyakorolt hatásaitól. Aggodalmaikat néhány kopaszodó férfi és egy macskáról szóló anekdota tartja életben.