Pénteken dől el, tagja lesz-e az ENSZ BT-nek Magyarország

Vágólapra másolva!
Az ENSZ közgyűlése pénteken dönt a Biztonsági Tanács öt új nem állandó tagjáról. Magyarország a legerősebb nagyhatalmaktól a világvégi törpeállamokig minden országot megpróbált megnyerni magának, hogy beválasszák az ENSZ legnagyobb hatalommal rendelkező szervébe. A kelet-európai csoportból Azerbajdzsán és Szlovénia pályázik még a posztra.
Vágólapra másolva!

Október 21-én az ENSZ közgyűlése két évre - 2012-2013-ra - megválasztja a Biztonsági Tanács öt új nem állandó tagját a testületből az év végén kiváló öt nem állandó tag helyére. A tagságra az úgynevezett kelet-európai választási csoportból Magyarország mellett Azerbajdzsán és Szlovénia pályázik. A most pályázó Magyarország 1955. évi ENSZ-csatlakozása óta kétszer volt BT-tag, 1968-1969-ben és 1992-93-ban.

A világ 193 országa titkos szavazással New Yorkban hoz döntést. A győzelemhez a jelölteknek legalább kétharmados szavazati arányt kell elérniük, ez az összes ENSZ-tagállam jelenléte esetén 129 szavazatot jelent. Ha az első körben egyik jelölt sem éri el a kétharmados többséget, akkor második fordulót kell tartani, amelybe az első körben legtöbb szavazatot szerző két tagállam jut be.

A magyar diplomácia az elmúlt hónapokban világvégi országok képviselőinél is keményen lobbizott, hogy elnyerje a támogatásukat a pénteki titkos szavazáson. "Mostanra nemcsak a világ összes országát sikerült megszólítanunk, de a legtöbb országhoz többször is eljutottunk" - mondta az [origo]-nak Kőrösi Csaba. Magyarország ENSZ-nagykövete az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar kampánystratégia alapja egy olyan, általános országprofil kialakítása volt, amely kidomborította Magyarországnak az ENSZ szempontjából is fontos erősségeit a leszerelés, a fenntartható fejlődés, a békefenntartás, valamint a fejlesztési és humanitárius segély területén.

A BT a világban zajló háborús konfliktusok és békefolyamatok mellett olyan nem hagyományos biztonsági kihívásokkal is foglalkozik, mint a klímaváltozás, a humanitárius válságok és szankciók vagy a nemzetközi terrorizmus, amelyek a külügy szerint Magyarország számára is fontosak lehetnek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Schmitt Pál az ENSZ közgyűlésén New Yorkban Ralph Gonsalves, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnökével

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden úgy nyilatkozott, hogy meglehetősen kiegyenlített versenyre számít, mindhárom pályázó jó eséllyel indul. "Sok ország csak az utolsó pillanatban határozza el, melyik jelöltre adja le voksát" - tette hozzá. Az államtitkár szerint az ENSZ Biztonsági Tanács (BT)-tagsághoz vezető út is legalább annyira lényeges, mint maga a tagság, hiszen Magyarország a nemzetközi szervezet több tagállamával is a pályázat kapcsán vette fel a diplomáciai kapcsolatot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a nem állandó tagsági helyek elosztását úgynevezett gentlemen's agreement (úriemberek közötti megállapodás) keretében határozták meg. A kifejezést leginkább a diplomáciai tárgyalásokon tett szóbeli ígéretekre használják, amelyeknek tulajdonképpen nincs olyan kötelező jellege, mint a nemzetközi szerződéseknek.