Másfél milliárdot csoportosított át a kormány a Kossuth tér átépítésére

Vágólapra másolva!
Több mint másfél milliárd forintot csoportosított át a kormány a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójának megkezdéséhez és az Országház homlokzati felújításának folytatásához. A teret a tervek szerint 2014 tavaszáig alakítják át az "1944 előtti arculatnak" megfelelően.
Vágólapra másolva!

A kormány 1,59 milliárd forintot tesz félre a Kossuth tér rekonstrukciójára. A pénz forrása a Magyar Közlöny 123. számában megjelent határozat szerint a központi költségvetési szervek és a társadalombiztosítási költségvetési szervek 2010. évi, kötelezettségvállalással nem terhelt maradványa.

A parlament július 11-én fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, amelynek értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

Mint arról korábban beszámoltunk, az átépítés során a Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a térről. L. Simon László az [origo] kérdésére azt mondta, nem az a fő kérdés, hogy hova kerülnek majd a szobrok, hanem, hogy milyen pozitív változásokat hoz a Kossuth tér rendezése. "Méltó helyre fognak kerülni a szobrok. Erre oda fogunk figyelni" - fogalmazott.