Felvették a kapcsolatot az izraeli titkosszolgálattal a miskolci bombagyáros miatt

Vágólapra másolva!
A Miskolcon talált bomba indítószerkezete kész volt, a szerkezet a szakértők szerint egy méteren belül képes lett volna ölni, de a bombát gyártó 30 éves férfi birtokában nagyobb mennyiségű robbanóanyag is volt. Az elfogott férfi testén lévő tetoválások és a lakásban talált újságcikkek miatt a rendőrség felvette a kapcsolatot az izraeli titkosszolgálattal.
Vágólapra másolva!

Egy szódásszifon méretű, házilag gyártott félig kész bomba volt annak a miskolci tízemeletes panelháznak az egyik lakásában, amelyből kiköltöztették a lakókat péntek délelőtt - értesült az MTI Hírcentrum. Kész volt az indítószerkezet, és a robbanóanyag is a bombát gyártó férfi rendelkezésére állt az MTI Hírcentrum információi szerint. A bomba ebben az állapotában szakértők szerint egy méteren belül képes lett volt ölni, de teljesen feltöltve még nagyobb pusztítást okozhatott volna. Az értesülés szerint a férfi a robbanószerkezethez egy mágnest is kötözött, amellyel gépkocsihoz lehetett volna rögzíteni.

A bomba készítője egy 30 éves, büntetett előéletű magyar férfi. Korábban garázdaságért, testi sértésért és robbanóanyaggal való visszaélésért büntették. A férfi aktív kábítószer-használó, az MTI Hírcentrum információi szerint elfogásakor is zavart állapotban volt. A férfi testén héber és arab tetoválásokat találtak, a lakásban újságcikkek voltak, amelyek az 1995-ben meggyilkolt Jichak Rabin izraeli miniszterelnök elleni merényletről szóltak. A nyomozók szerint a férfi magányos elkövető lehetett, nem köthető szervezethez, de az izraeli titkosszolgálattal felvették a kapcsolatot.

A katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai péntek reggel a panelház lakóit kiköltöztették az épületből. A lakók délután térhettek vissza a lakásukba, a rendőrség azonban csak ez után árulta el, hogy miért volt szükség a kiköltöztetésre. Reggel a szolgáltató Tigáz elzárta a gázt az épületrészben, a rendőrség pedig az egész tömböt kordonnal körbezárta.