"Szeretnénk, ha Hoffmann Rózsa magába szállna" - éhségsztrájkolnak a szegedi egyetemisták

Vágólapra másolva!
Hallgatóbarát felsőoktatási törvényt és államilag finanszírozott férőhelyeket szeretnének azok a diákok, akik péntektől éhségsztrájkba kezdenek Szegeden az oktatási államtitkárság tervei miatt. Az akcióra diétázva készülő fő szervező szerint céljuk a figyelemfelkeltés, és nem kötik konkrét követeléshez az éhezés felfüggesztését.
Vágólapra másolva!

Figyelmen kívül hagyták a hallgatók és a szakmai szervezetek véleményét azok az oktatási államtitkárságon készült felsőoktatási koncepciók, amelyek eddig megjelentek - állítja az a szegedi egyetemista, aki többek között ezért kezdeményez éhségsztrájkot. A péntek este hatkor, a Szegedi Egyetemen kezdődő akcióval elsősorban az ellen szeretnének tiltakozni, hogy az új felsőokatási törvény "röghöz kösse" a hallgatókat a velük kötendő szerződéssel, illetve hogy csökkentse az államilag támogatott hallgatói helyek számát. "Szeretnénk, ha picit magába szállna Hoffman Rózsa oktatási államtitkár, és nemcsak tárgyalna az érintettekkel a felsőoktatásról, de meg is hallgatná őket" - mondta az [origo]-nak az akció ötletgazdája és szervezője, Juhász Tamás szegedi egyetemista, aki azt szeretné, ha a felsőoktatási törvény hallgatóbarát lenne, és látszana az államtitkárság koncepciójában, hogy kikérték a diákok véleményét.

"Nem úgy kell megnyirbálni a hallgatók számát, hogy az oktatást nem a szellemi elit jogává, hanem a pénzügyi elit kiváltságává teszik" - mondta Juhász arra utalva, hogy a tervek szerint egyes szakokat költségtérítésessé alakítanának. Példaként azt említette, hogy "azt rebesgetik", hogy a jogászképzésben félévente 350 ezer forintos tandíjat kellene fizetni, amit Juhász szerint csak kevés család tudna finanszírozni. "Ha most jelentkeznék egyetemre, ezerszer is meggondolnám apámmal, hogy félre tudunk-e annyi pénzt tenni" - mondta.

A történelem-földrajz szakos hallgató szerint baráti kávézás és teázás közben jött az éhségsztrájk ötlete, amiben szerepe volt annak is, hogy nagy tisztelője Mahatma Gandhi egykori indiai politikusnak. Juhász 100-150 résztvevőre - éhségsztrájkolókra és szimpatizánsokra - számít az eseményen, és bízik benne, hogy valaki meg fogja hallani a szavukat. Azt mondta, már akkor is elégedett lesz, ha akciójuk nyomán több hallgató megy el a felsőoktatási törvénytervezet ellen szervezett tüntetésekre - Szegeden hétfőn este, a fővárosban jövő csütörtökön tartanak demonstrációt hallgatói szervezetek.

Az éhségsztrájkot elsősorban figyelemfelkeltésnek szánják. Azt szeretnék, hogy a társadalom lássa, hogy "a diákság nem csak bulizni tud az állam pénzén", hanem képesek arra, hogy kiálljanak a saját jogaikért, a magyar kultúráért. "Ez és a következő hallgatói generáció lesz az ország jövő értelmisége, és jó lenne, ha látná a magyar társadalom, hogy nem csak a szakszervezetek tudnak tüntetni, nem csak a MÁV tud sztrájkolni, hanem a hallgatók is kiállnak és megmondják, hogy gáz van" - mondta.

Az éhségsztrájk befejezését nem kötik semmilyen konkrét követeléshez - úgysem menne el Juhász Tamás szerint senki hozzájuk az államtitkárságról -, és a hétfői szegedi demonstráció idejére fel is függesztik az akciót. Azt, hogy utána folytatják-e az éhezést, akkor döntik el, és elsősorban attól függően, hogy bírja-e még a gyomruk - mondta a szervező, aki kedd óta diétával készül az éhségsztrájkra, amelynek ideje alatt tanulni is fognak, filmeket vetítenek, és könyvekből olvasnak fel egymásnak felváltva. Ő az Előretolt helyőrség-gel, a Szép új világ-gal, az Állatfarm-mal, a Galaxis útikalauz stopposoknak-kal, illetve az Ötös számú vágóhíd-dal készül.