Kedvet kaptak az ösztöndíjhoz a rezidensek

Vágólapra másolva!
Novemberben már nem pályázhatnak a rezidensek az egészségügyi államtitkárság ösztöndíjára, mert a hatszáz fős keret valószínűleg októberben betelik - tudta meg az  [origo]. Az első kiírásban még kevés volt a pályázó az öt évig havonta százezer forintot biztosító támogatásra, a mostani kibővített pályázatban viszont már 566-an jelentkeztek. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint azok pályáztak, akik "amúgy sem mennének külföldre", a többiek helyzete viszont szerinte továbbra is megoldatlan.
Vágólapra másolva!

"Valószínűsíthetően novembertől már nem lesz lehetőség a rezidenseknek kiírt ösztöndíjpályázat benyújtására" - tudta meg a [origo] Paphalmi Ritától, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnökétől. A hatszáz ösztöndíjas helyre, amelyre a második kiírás szerint december elsejéig pályázhatnak az orvosjelöltek, eddig 566 rezidens jelentkezett. Vagyis a következő napokban a pályázatok száma várhatóan meghaladja a költségvetési forrásból az ösztöndíjra rendelkezésre álló keretet - mondta Paphalmi Rita.

Az egészségügyi államtitkárság július 20-án hirdette meg a szakorvosjelölteknek kiírt, Markusovszky Lajosról elnevezett ösztöndíjpályázatot. A kiírás szerint hatszáz rezidens öt éven keresztül havonta nettó százezer forintos támogatást kap, de a támogatásért cserébe vállalniuk kell, hogy tíz évig nem mennek külföldre, és nem fogadnak el hálapénzt.

Az első pályázati kiírásra augusztus 20-ig jelentkezhettek a szakképzésüket az idén megkezdő szakorvosjelöltek, a hatszáz ösztöndíjas helyre addig 122-en jelentkeztek. A rezidensek akkor azt kifogásolták, hogy nem nyújt hosszú távon megoldást a támogatás, és bérfeszültséget okoz (erről itt olvashat). Ezután az államtitkárság kibővítette a pályázók körét, és meghosszabbította december elsejéig a jelentkezési határidőt.

A pályázatot szervező Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke azt mondta, hogy ha több mint hatszáz pályázat érkezik, akkor a pályázatokat rangsorolni fogják a hivatal munkatársai. A rangsort például a jobb diploma, illetve a jobb záróvizsgaátlagok alapján állítják össze.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár október elején már jelezte, hogy a decemberi határidő lejárta előtt be fog telni a keret, tehát szerinte "megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására". Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több száz millió forintot nyernek, és így lépésről lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást (erről itt olvashat).

"Nincs helye hurráoptimizmusnak"

Hatszáz rezidens megélhetési körülményei javulnak, de a maradék nagyjából 2500 rezidens és huszonötezer szakorvos anyagi helyzetére továbbra sincs megoldás, nincs helye hurráoptimizmusnak - mondta az [origo]-nak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Szerinte semmiképp sem nevezhető sikernek az, hogy a hatszáz ösztöndíjas helyet három hónap alatt sem sikerült feltölteni, vagyis a jelentkezők aránya még a húsz százalékot sem éri el.

Papp Magor azt mondta, hogy a szövetség felmérései szerint a rezidensek negyede nem tervezi, hogy külföldre megy dolgozni. "A tapasztalataink szerint többnyire azok a rezidensek adták be a pályázatot, akik amúgy sem mennének el innen külföldre" - mondta Papp Magor, aki szerint ez a pályázat nem állítja meg az orvosok elvándorlását.

A Magyar Rezidens Szövetség korábban kezdeményezte, hogy az orvosok helyezzék letétbe felmondásukat. A tervek szerint jövőre háromezer orvos hagyja abba a munkát, ha a kormány nem teljesíti a követelésüket, például nem emeli jelentősen az orvosok fizetését. Papp Magor azt mondta, hogy eddig több mint 1500 orvos helyezte letétbe a felmondását. Szócska Miklós erről korábban azt mondta, hogy komolyan veszi az elvándorlás problémáját, azt viszont nem tudja elképzelni, hogy egyik napról a másikra háromezren "ugranak" majd át a határokon.