Magyar Nemzet: Jövőre jöhet a gyógyszernév nélküli recept

Vágólapra másolva!
Jövőre a koleszterinszint-csökkentőknél már nem írhatná fel a receptre az orvos a gyógyszer nevét, csak a hatóanyagát, a gyógyszerésznek pedig a legolcsóbbat kellene kiadnia. Változás az is, hogy egyszerre csak egyhavi gyógyszeradagot lehet majd kiváltani a mostani három helyett - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 2012 április elsejétől vezetik be - kísérleti jelleggel - a koleszterincsökkentőre a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést - értesült a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy a receptekre nem írnák fel egyik gyógyszer nevét sem, csak a hatóanyagát. A patikus ez alapján a legolcsóbb gyógyszert adná ki, hacsak a beteg kifejezetten nem kéri, hogy az addig használtat kapja.

Lényegi változás lesz az is, hogy nem lehet egyszerre háromhavi gyógyszeradagot kiváltani. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálata megállapította, hogy a betegek sokszor egyszerre vásárolják meg a háromhavi mennyiséget, ami pazarláshoz vezethet akkor, ha a betegség alakulása miatt más terápiára kell váltani. Ezért háromhavi mennyiség rendelése esetén a beteg csak egyhavi adagot válthatna ki - írja a lap.

A gyógyszerár-támogatási rendszer jövő évi módosításairól szóló előterjesztésben szerepel az is, hogy bizonyos esetekben szankcionálnák azt, ha a beteg nem működik együtt az orvossal. "A krónikus tüdőbetegeknek például központilag támogatott dohányzásleszoktató programon kellene részt venniük, s ha azután sem teszik le a cigarettát, akkor 90 százalék helyett csak 55 százalékos tb-támogatást kapnának a gyógyszerükhöz" - írja a Magyar Nemzet.