A KDNP elutasítja a női kvótát, "a természetes fejlődést" támogatja

Vágólapra másolva!
A KDNP szerint a női kvóta nem más, mint az "ultrafeminizmus vadhajtása, torzszülöttje", ezért a párt nem támogatja azt.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elutasítja a női kvótarendszert, mert diszkriminatívnak tartja - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, aki szerint a női kvóta nem más, mint az "ultrafeminizmus vadhajtása, torzszülöttje". A kvótarendszer nem a rátermettséget szabja a mandátum feltételéül, hanem a nemi hovatartozást - magyarázta, de hozzátette: fontosnak tartják, hogy a nők a közéletben megfelelő szerepet kapjanak. Szerinte ehhez két út vezet: az egyik, amelyik a természetes fejlődésnek ad lehetőséget, a másik az erőltetett kvótarendszer. Utóbbit semmiképpen sem tudják támogatni - hangsúlyozta a KDNP frakcióvezetője.

Harrach Péter szerint az ultrafeminizmus a nők szempontjából "a legkártékonyabb eszmeiség", amely azt mondja, hogy a nő elsősorban a hivatásának él, és nem beszél a legfontosabb célról, a legnagyobb örömet jelentő feladatról, az anyaságról, és arról, hogy a nő családban, és a hivatását megkeresve jelenjen meg a társadalomban.

Az LMP-s Ertsey Katalin szerdán vetette fel, hogy ha nem fogadja el a parlament a női kvótát, a Fidesznek - egy egészséges versengést elindítva - legalább 35 százalékban kellene női jelölteket szerepeltetnie a listáján a következő választásokon. Harrach Péter azt mondta, hogy minden párt annyi jelöltet indítson, ahány jelölt a párton belül arra alkalmas. Ha ez női jelölt, akkor nőt, ha férfi, akkor férfit - mondta, megerősítve, hogy az elsődleges szempontnak a rátermettségnek kell lennie. "Mint ahogy azt sem határozzuk meg, hogy hány orvos vagy jogász legyen a jelöltek között, ugyanúgy nem határozzuk meg azt sem, hány nő vagy férfi legyen" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Csontos Szandra, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviseletében azt mondta, hogy a nőknek és a férfiaknak egyaránt megvan a társadalomban betöltött természetes szerepük, és ebben a család és a munka egyaránt megjelenik. Kitért arra, hogy a szervezetben a nők 40 százalékos arányban képviseltetik magukat, és hozzátette, a női politikai szerepvállalás nem áll szemben a női tradicionális szerepekkel. Szerinte egy jól működő politikai közösségben a szerepvállalás nem lehet kor és nem függvénye.