Több mint 250 törvénymódosítást nyújt be egyszerre a kormány

Vágólapra másolva!
Változik a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény is; a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerint főleg technikai módosításokról van szó.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 260 törvény módosítását érinti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló előterjesztése, amely megteremti a január elsejével hatályba lépő alaptörvény rendelkezései és a jogszabályok közötti teljes összhangot - olvasható a kormányzati portálon. A kormany.hu-n szerdán közzétett tájékoztatás szerint az érintett mintegy 260 törvénymódosítás közül mintegy három lesz átfogónak minősíthető, a többi technikai jellegű, szövegcserés pontosítást jelent. A tervezetet itt olvashatja.

Az alaptörvénynek - mint a magyar jogrendszer alapvető jogforrásának - az elfogadása szükségszerűen vonja maga után az összes jogszabály áttekintését és az alaptörvényben foglaltakkal való összhangjának megteremtését - mutatnak rá, hozzátéve, hogy az alaptörvény hatálybalépésével a jogszabályoknak egyidejűleg meg kell felelniük az új alkotmányos szabályoknak.

Mint írják, az alaptörvény számos tartalmi újítása, a korábbiaktól eltérő tartalmi rendelkezése miatt több olyan változtatást is tartalmaz, amely miatt szükségessé vált számos hatályos törvény áttekintése és felülvizsgálata. A tervezet így módosítja a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló tavalyi törvényt, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló jogszabályt, valamint pontosítja a jogalkotásról szóló 2010. évi törvényt is.

Tartalmazza azokat a módosításokat is, amelyeket alapvetően technikai szempontok miatt kell elvégezni. Ilyen például egyebek között az is, hogy az új megnevezéseknek megfelelően valamennyi törvényben az alkotmány szó helyére az alaptörvény szó, a Magyar Köztársaság kifejezés helyére a Magyarország kifejezés kerül. A KIM tájékoztatása hangsúlyozza, hogy tervezetről van szó, amelynek tartalma módosulhat, az jelen formájában nem tekinthető a kormány álláspontjának.