Vágólapra másolva!
Több embert kihallgatott az ügyészség azok közül, akik az interneten követték a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevében vezetett, a kormányon és Semjénen gúnyolódó blogot. Az [origo] beszélt két kihallgatottal, akik azt mondták, viccesnek találták a blogot és nem érzik aggályosnak, hogy a blog Semjént figurázza ki. Egyikük azt hitte, azért keresik, mert csinált valamit a Balaton Soundon.
Vágólapra másolva!

"Azt hittem azért hívtak be tanúként az ügyészségre, mert a Balaton Soundon csináltam vagy láthattam valamit. Eléggé meglepődtem, amikor kiderült, hogy a Semjén-twitterről van szó" - mondta az [origo]-nak a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevében indított twitteres mikroblog egyik követője. Azt mondta, hogy a héten tanúként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség, amely nyomozást indított Semjén Zsolt feljelentése alapján.

"Semjén_KDNP, Budapest, Mária országa. A KDNP vezetője vagyok" - ezek az adatok olvashatók annak a ma már elérhetetlen mikroblognak ez elején, amely miatt Semjén Zsolt feljelentést tett még tavasszal. Ahogy arról az Index beszámolt, a nyomozás elindult, és a Központi Nyomozó Főügyészség beidézte a mikroblog követőit, akiktől a kapcsolati háló felderítésével próbálnak eljutni a szerzőhöz.

"Minden bejegyzés a kormányon vagy magán Semjén Zsolton gúnyolódik, nem volt nehéz rájönni, hogy nem a politikusról van szó" - mondta a mikroblog egyik követője, akit kihallgatott a Központi Nyomozó Főügyészség. Azt mondta, hogy a félórás kihallgatásán például azt kérdezték tőle az ügyészek, hogy ismeri-e a hamis Semjén-bejegyzések többi követőjét, és hogyan talált a mikroblogra. Elmondása szerint azt válaszolta, hogy egy-két embert ismer, és egyik ismerősének oldalán talált egy bejegyzést, amely a Semjén-mikroblogra irányította. "Mivel viccesnek találtam, ezért rákattintottam" - mondta.

A twittelő azt mondta, hogy amikor követője lett a mikroblognak, nem tartotta aggályosnak, amit Semjén Zsolt kifogásolt, vagyis hogy a szerző visszaélt a KDNP elnökének nevével és képmásával. "Van más ilyen ál-mikroblog is, például Lázár János nevében is. Ez már egy új műfaj: egymásra akarnak licitálni a szerzők, hogy ki tud nagyobb hülyeséget írni egy politikus nevében. Ugyanakkor valóban szerencsésebb lett volna, ha egyértelműen jelzik, hogy itt álbejegyzésekről van szó" - tette hozzá.

Egy másik kihallgatott twittelő azt mondta, meglepődött, hogy kihallgatták, és rátaláltak az ügyészek. "Mivel a lapon semmilyen adatomat nem tüntettem fel, megkérdeztem, honnan szerezte meg az ügyészség az adataimat. Azt válaszolták, hogy az egyik fényképemet összevetették a Belügyminisztérium nyilvántartásával, és így könnyen megtaláltak" - mondta. "Megdöbbentő, hogy ekkora ügy lett ebből, szerintem a szerző sem gondolta volna, hogy az ügyészség komolyan kivizsgálja majd ezt a viccet" - tette hozzá a kihallgatott twittelő.

"A twitteren olyan anyag jelent meg, amelyen visszaéltek Semjén Zsolt nevével és képmásával, és olyan szöveget tettek közé, amelyet nyilvánvalóan nem a miniszterelnök-helyettes írt, mert nem a kereszténydemokrata eszmeiséget jeleníti meg" - mondta az [origo]-nak Vejkey Imre, Semjén Zsolt jogi képviselője. Szerinte ez sértő az ügyfelére nézve, ezért tettek feljelentést.

Vejkey azt mondta, hogy "sokakban megbotránkozást keltettek ezek a bejegyzések, ők szóltak arról Semjén Zsoltnak, hogy a nevével a Twitteren visszaéltek, próbáljon Zsolt valamit tenni". Kerestük Semjén Zsoltot is, de a Miniszterelnökség a jogi képviselőhöz irányított minket.

Megkérdeztük az ügyészséget, mióta nyomoznak, hány embert hallgattak ki, illetve akkor is megkeresnének-e egy más nevében írogató mikroblog-szerzőt, ha nem a kormányfőhelyettes tesz feljelentést, de Fazekas Géza szóvivő azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit.