Rossz helyen van most József Attila szobra, állítja a fideszes bizottsági elnök

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor tavaly júniusban még azt mondta, ha már József Attila írt egy rendes verset a Dunáról, akkor szobra mégiscsak jó helyen van a Kossuth téren. A nyáron benyújtott határozati javaslat azonban Kossuth Lajos szobra mellett a József Attilát és a Károlyi Mihályt ábrázoló alkotásokat is elvinné a térről. A szobrok új helyének eldöntése nem a politika dolga - mondta az [origo]-nak L. Simon László.
Vágólapra másolva!

A Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről - erősítette meg az [origo]-nak a Népszabadság információit L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke, a budapesti Kossuth tér rekonstrukcióját elrendelő országgyűlési határozat egyik előterjesztője.

Parlamenti képviselők június elején nyújtották be a tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslatukat, amely szerint 2014. május 31-ig át kellene alakítani a teret, a kormánynak pedig ugyaneddig ki kellene költöznie az Országházból. A tér a tervek szerint visszakapná az "1944 előtti képzőművészeti arculatának állapotát", de építenének parkot és mélygarázst is. A javaslatot Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, valamint a fideszes Balsai István és L. Simon László nyújtotta be a parlamentnek.

A javaslat szerint a Kossuth Lajos tér teljes területe a magyar állam tulajdonaként az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kerülne, és lehetővé válna a kormányzati szervek működésével összefüggésben a térre érkező gépjárművek tárolásának felszín alatti megoldása, illetve a parkoló állami üzemeltetése. Az átalakítás után a javaslat szerint növekedne a tér parkfelülete, megoldódna az Országház megtekintésére érkező látogatók méltó fogadása, és "nyitottabb lenne az Országház". Továbbá az 1956-os tragikus sortűz áldozatai emlékének megörökítése és a téren jelenleg álló képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése mellett visszaállítanák "a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapotát".

L. Simon László szerda délután az [origo] kérdésére azt mondta, nem az a fő kérdés, hogy hova kerülnek majd a szobrok, hanem, hogy milyen pozitív változásokat hoz a Kossuth tér rendezése. "Méltó helyre fognak kerülni a szobrok. Erre oda fogunk figyelni" - fogalmazott. A kulturális bizottság fideszes elnöke szerint a szobrok jövőbeni helyszíne nem politikai kérdés, örökségvédelmi szakemberek és építészek dolga lesz ennek meghatározása. L. Simon szerint szerint egyébként most a lehető legrosszabb helyen van a József Attilát ábrázoló alkotás, mert el van dugva. "Olyan helyre kell vinni, ahol az emberek jobban láthatják" - fogalmazott.

Orbán Viktor tavaly júniusban, az első miniszterelnöki munkanapját megörökítő Tv2-s riportban mosolyogva úgy nyilatkozott az irodája ablaka alatt álló, a Dunára néző József Attila-szoborról: "Ha már írt egy rendes verset a Dunáról, akkor mégiscsak jó helyen van ott."