Állandó magyarországi lakhelyhez kötné a választójogot az MSZP

Vágólapra másolva!
A listás választási rendszer átláthatóvá tenné a jelenleg rendkívül bonyolult mandátumszámítást, az egyfordulós voksolás pedig gazdaságosabb lenne, mint a jelenlegi - többek között ezzel indokolta Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, hogy pártja miért támogatja az egyfordulós, arányos választási rendszert.
Vágólapra másolva!

Az MSZP választási koncepciója - kidolgozói szerint - arányos és átlátható választási szisztémát hozna létre, amelyben a leadott szavazatok és az elnyert mandátumok aránya lényegében megegyezne, így az országgyűlés összetétele pontosan tükrözné a választói akaratot. A parlament létszámának kétszázra csökkentését támogatják a szocialisták - közölte Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő szerdán.

A politikus aláhúzta, hogy a listás választási rendszer átláthatóvá tenné a jelenleg rendkívül bonyolult mandátumszámítást, szükségtelenné a kompenzációt és a töredékszavazat-számítási modelleket, az egyfordulós választás melletti érvként pedig a gazdaságosságot említette. A listaállítást a választásra jogosultak egy százalékának ajánlásához kötnék a szocialisták, a névjegyzék összeállítása továbbra is automatikus lenne, a parlamenti küszöb pedig maradna öt százalék.

A Fidesz választójogi koncepciója különbséget tenne a magyarországi lakóhellyel rendelkező és a határon túl élő állampolgárok szavazati joga között, és az utóbbiaknak csak listás választójogot adna. Ezzel szemben az MSZP elképzelése szerint minden választásra jogosult egy szavazatot adhatna le, és az ország egésze egy választókerületet alkotna.

Nem tudott döntést hozni az új választási rendszer alapjairól az országgyűlés ezzel a feladattal megbízott albizottsága. A három kormánypárti és három ellenzéki képviselőből álló testület hétfői ülésén egyik párt választójogi koncepciója sem kapott többséget. A Fidesz és a KDNP koncepcióját, amelyet Lázár János fideszes frakcióvezető a múlt héten ismertetett, csak a három kormánypárti képviselő támogatta. Saját javaslattal érkezett a három ellenzéki párt képviselője is, de ezek sem kaptak többséget.

Salamon László, az albizottság KDNP-s elnöke a szavazás után azt mondta, mivel nem tudtak döntést hozni, kétséges, hogy a testület szerepet játszhat-e az új választási rendszer kidolgozásában. Hozzátette, hogy az elvégzett munkáról tájékoztatja az országgyűlés elnökét és az alkotmányügyi bizottságot, de újabb bizottsági ülést már csak akkor hívna össze, ha lenne egy ötödik választójogi koncepció, és lenne remény rá, hogy azt több párt is támogatja.