Átutalta az illetményt a nemzet színészeinek a minisztérium

Vígszínház, színházterem, nézőtér
Vágólapra másolva!
A szerdai Blikknek több művész is megerősítette, hogy nem érkezett meg a nemzet színésze kitüntetéssel járó havi illetmény. A minisztérium szerint azért csúszott az átutalás, mert a költségvetés miatt felül kellett vizsgálni a tárca összes előirányzatát.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium továbbra is folyósítja a Nemzet Színésze díjjal járó juttatást, ennek érdekében az év utolsó negyedévére a díjak pénzügyi fedezetét 2011. október 18-án átutalta a Nemzeti Színházhoz. A minisztérium azzal indokolta a csúszást, hogy a maradványképzést előíró kormányhatározat miatt felül kellett vizsgálni a tárca összes kifizetését.

A minisztérium mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Nemzeti Színház részére a fennmaradó támogatás folyósítása mihamarabb megtörténjen - közölte a Nefmi. A minisztérium közölte, hogy levélben értesítették a művészeket a késedelem okáról, és a támogatás folyósításáról.

Szerdai számában a Blikk azt írta, hogy a nemzet színészei nem kapták meg a címmel járó, havi 500 ezer forintos illetményt. A tizenkét művész közül többen megerősítették a lap információit, Avar István színművész azt mondta a lapnak, hogy "nem kaptam meg a pénzt, és nem tudom azt sem, hogy mi az oka".

Berek Kati, akit az elsők között, 2000-ben választottak a nemzet színészévé, a lapnak azt mondta, hogy tragikusnak tartja a dolgot. Szabó Gyula színművész felesége a Blikknek azt mondta, a Nemzeti Színháznál úgy tájékoztatták, hogy a számlát zárolták, és az sem biztos, hogy az idén még érkezik átutalás.

A Nemzet Színésze, Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

Forrás: MTI/Czimbal Gyula
Szabó Gyula színművész (a képen) felesége a Blikknek azt mondta, a Nemzeti Színháznál úgy tájékoztatták, hogy a számlát zárolták, és az sem biztos, hogy az idén még érkezik átutalás