Szijjártó: Szó sem volt tiltakozásról Orbán Viktor és az amerikai nagykövet találkozóján

Vágólapra másolva!
Többek között gazdasági kérdésekről és különböző amerikai befektetésekről tárgyalt Orbán Viktor és Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet, amerikai tiltakozásról azonban szó sem volt a találkozón - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán. Szijjártó élénk fantáziájú, ráérő újságíróknak nevezte a Washinton Post szerzőit.
Vágólapra másolva!

Semmilyen amerikai tiltakozásról nem volt szó Orbán Viktor és az amerikai nagykövet keddi találkozóján - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Kiderült, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az Egyesült Állomokban is vannak élénk fantáziájú, ráérő újságírók, akik szabadidejükben mindenféle badarságok kitalálásával foglalkoznak - mondta Szijjártó Péter a Magyar Rádió szerda reggeli műsorában, utalva a Washington Post múlt heti cikkére, amely azt írta, a nagykövet az amerikai külügyminisztérium hivatalos diplomáciai tiltakozását kívánja személyesen átadni a magyar kormányfőnek.

Szijjártó Péter szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis kért konzultációs lehetőséget Orbán Viktortól és a kifejezetten jó hangulatú keddi megbeszélésen több dologért köszönetet mondott a nagykövet. Külön beszéltek arról a jogalkotási folyamatról is, amely a sarkalatos törvényeket és az új alaptörvény életbe léptetését illeti. Hozzátette: a miniszterelnök világossá tette, hogy "a magyar országgyűlés a magyar emberek felhatalmazása alapján a magyar emberek érdekében hoz törvényeket a lehető legjobb tudása szerint". A szóvivő szólt arról is, hogy tárgyaltak gazdasági kérdésekről, különböző amerikai befektetésekről is, valamint arról, hogy a kis- és közepes vállalkozások támogatásában az amerikai tőke miként tudna szerepet játszani.

A tárgyalásról távozóban Eleni Tsakopoulos Kounalakis nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott a távirati iroda tudósítójának: "Remek megbeszélésünk volt, ahogyan mindig."Az amerikai nagykövetség közleménye "meleg hangulatúnak" és "hasznosnak" nevezte a találkozót, amelyen a kétoldalú kapcsolatok ügyei kerültek szóba, a többi között az együttműködés a NATO -vezette afganisztáni és a balkáni missziókban. A közlemény hangsúlyozza, hogy a nagykövet köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy Magyarország ellátta az Egyesült Államok diplomáciai és konzuli érdekeinek védelmét Líbiában.

A megbeszélésen szó volt azokról az aggályokról is, amelyeket Hillary Clinton külügyminiszter vetett fel nyári budapesti látogatásán - írja a közlemény. Abban mindkét fél egyetértett, hogy Magyarország demokrácia, az ügyekről pedig "barátokként ejtettek szót".