Tanítási szünetet rendeltek el több fűtetlen Pest megyei iskolában

Vágólapra másolva!
Tanítási szünettel, illetve rövidített órákkal próbálják meg átvészelni a gázstopot több Pest megyei iskolában. Az igazgatók keddtől rendelhetnek el rendkívüli tanítási szünetet. A megyében 18 iskolában nincs fűtés az önkormányzat tartozása miatt.
Vágólapra másolva!

Három Pest megyei iskolában szünetel a tanítás, nyolc tanintézményben pedig rövidített órákat tartanak, miután nem tudnak fűteni, mert az iskolákat fenntartó megyei önkormányzat tartozása miatt a Tigáz kikapcsolta a gázt. A gázstop miatt a megyében jelenleg 18 iskolában - öt ceglédi, két-két monori és váci, illetve egy-egy aszódi, dabasi, gödöllői, ócsai, örkényi, péceli, ráckevei, szentendrei és szigetszentmiklósi intézményben - hidegek a radiátorok. A megyeháza kezdeményezésére az igazgatók, a helyi körülmények mérlegelése alapján, keddtől rendelhetnek el rendkívüli tanítási szünetet, illetve dönthetnek rövidített órák tartásáról.

Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnöke elmondta, hogy az aszódi, a gödöllői és az örkényi középiskolában nincs tanítás; nyolc iskolában rövidített órákat tartanak, a többi helyen általában ideiglenes átköltöztetéssel próbálják megoldani a gondot. Több érintett intézményben a diákok tornáztatásával, meleg teával, takarókkal és egyéb módon próbálják átvészelni a hideget.

A ceglédi Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskolában 30 perces órákat és 5 perces szüneteket tartanak, és lehetőség szerint az épület napos oldalán lévő termekben tanítanak - mondta a távirati irodának Fernengel Katalin, az 1200 diákot oktató intézmény igazgatója, aki az időjárás függvényében dönt az esetleges szünet elrendeléséről. Az épületben kedden 15-19 fokot mértek.

Megyeri István, a monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója arról számolt be, hogy egyelőre rendes munkarendben tanítanak, de minden reggel megvizsgálják a helyzetet, és ha kell, rövidített órákkal folytatják az oktatást. "Az első három óra kritikus", de dél körül általában 18-19 fokot mérnek az intézmény kedvező fekvése miatt.

A szokásosnál két órával később kezdik a tanítást, 35 perces órákat tartanak, óra közben tornáztatnak, szünetekben forró teát, délben meleg ebédet adnak a meleg ruhában, takaróval és párnával érkező diákoknak a ráckevei Ady Endre Gimnáziumban - mondta Molnár László igazgató. Az intézmény vezetője szerint nem kizárt, hogy rendkívüli szünetet kell majd elrendelnie - ebben az esetben a végzősök máshol folytatnák a munkát az érettségi szorítása miatt.

A megye legnagyobb létszámú, 1280 diákot oktató intézményében, a váci Király Endre Ipari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban a külső helyszíneken gyakorlaton lévő diákok fáznak legkevésbé - közölte Imre Zsolt igazgató. Áthidaló megoldásaik közül a 10 órai munkakezdést, az 5 perces szünetekkel elválasztott 30 perces tanórákat, kirándulások és más programok szervezését emelte ki. A tornatermet gázbefúvókkal melegítik, az irodákban olajradiátorokkal fűtenek, és közben reménykednek a mielőbbi megállapodásban a Tigázzal, mert a vastag falú, 14-16 Celsius-fokos hőmérsékletű épületben hosszabb ideig nem lehet így tanítani - mondta az igazgató.

A tanítási szünetet elrendelő három iskola egyikének, a gödöllői Madách Imre Szakközépiskolának az igazgatója, Kocsi Tamás azt mondta, negyven kollégistájuk hétfőtől, további mintegy ezer diák keddtől maradt otthon a rendkívüli helyzet miatt.

A szolgáltató Tigáz szóvivője hétfőn azt mondta: nem kapcsolja vissza a gázt a Pest megyei közintézményekben mindaddig, amíg a fenntartó megyei önkormányzat vagy az állam nem rendezi a megyeháza adósságát, illetve nem ad garanciát a rendszeres törlesztésre. Körülbelül negyven megyei intézményben nincs meleg víz és fűtés, az önkormányzat tartozása 98 millió forint.