Börtön fenyegeti a Győrben szétszóródott pénz összegyűjtőit

pénz, bankjegy, forint, tízezer forint
Vágólapra másolva!
Szabadságvesztéssel is büntethető, ha valaki több mint húszezer forintot talál az utcán, és nem adja le az önkormányzatnál. A rendőrség egy hónapja keresi azokat, akik a Győrben egy autó tetejéről lerepült bankjegyeket összeszedték. Egy magánnyomozó szerint videofelvétel és a bankjegyek sorszáma nélkül "szinte lehetetlen" megtalálni az elkövetőket, de térfigyelő kamera nem volt azon a környéken.
Vágólapra másolva!

"Könnyebben azonosíthatná a rendőrség a pénzt összeszedő embereket, ha lenne térfigyelő kamera abban a kereszteződésben, de sajnos nincsen" - mondta az [origo]-nak Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról az esetről, amelyről az [origo] is beszámolt.

Nagyjából félmillió forint szóródott szét Győrben még szeptember végén, miután egy férfi eladott autója tetején felejtett 1,45 millió forintot. Miután az új tulajdonossal együtt elindultak, és észlelték, mi történt, visszakanyarodtak a helyszínre, de akkor már mintegy 460 ezer forint hiányzott az összegből. A rendőrség szeptember óta nyomoz jogtalan elsajátítás gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Vissza kell adni a talált pénzt

Aki elvitt a helyszínről akár csak egyetlen tíz- vagy húszezer forintos bankjegyet szabálysértést követett el, ha több pénzt rakott zsebre, az pedig már bűncselekmény - mondta az [origo]-nak Rákosfalvy Csaba ügyvéd. A szabálysértés értékhatára ugyanis húszezer forint, tehát aki ennél több pénzt tett el, bűncselekményt követett el.

Az ügyvéd szerint a bűncselekményért akár egyéves szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság, de a büntetés lehet pénzbírság vagy közérdekű munka is. "Ha valaki büntetlen előéletű, valószínűleg pénzbírságot kap, de ha esetleg priusza van, le is csukhatják" - mondta Rákosfalvy Csaba.

Az ügyvéd azt mondta, hogy ha valaki pénzt talál az utcán, minden esetben nyolc napon belül vissza kell adni a tulajdonosának, vagy leadni az önkormányzatnál. Aki nem így tesz, az ellen eljárás indulhat, és az ellopott pénz összegétől függ, hogy ez szabálysértési vagy büntetőeljárás - mondta az ügyvéd, aki szerint ritkán kerülnek bíróság elé ilyen ügyek, mert nehéz megtalálni az elkövetőt.

Szinte lehetetlen megtalálni

"Ha egy hónap alatt nem találták meg a pénzt felszedőket, akkor valószínűleg nem is fogják" - jelentette ki az [origo]-nak Szabó Sándor magánnyomozó. Azt mondta, ha a kereszteződésben, ahol szétszóródott a pénz, nincs térfigyelő kamera, és a környéken lévő üzletek sem tudtak semmilyen videofelvételt adni, "szinte lehetetlen" megtalálni az eltűnt tíz- és húszezreseket.

Szerinte a rendőrség dolgát "nagyban nehezíti, hogy az eset furcsasága miatt nem ismerik a bankjegyek sorszámát, így körözést sem adhatnak ki ezekre a bankókra". Ha meglennének a sorszámok, akkor a rendőrség a lehetséges elkövetőknél lévő bankjegyeket ellenőrizhetné, "de itt még az elkövetőket is nehéz azonosítani".

A magánnyomozó szerint az eset hasonlít ahhoz, mintha az autós tizenöt telefont hagyott volna az autó tetején, amelyről senki nem tud semmit, még a telefonszámok is ismeretlenek. "Vagyis ebben az esetben mindenki szóba jöhetne gyanúsítottként, akinél telefon van" - mondta Szabó Sándor.

Kocsis Tünde, a megyei rendőrség szóvivője szerint "ez egy abszurd eset, amelyben az emberi figyelmetlenség is közrejátszott". A szóvivő azt mondta, a rendőrök most azt próbálják kideríteni, kik szedték össze a pénzt, de mivel videofelvétel nincs az esetről, ezért tanúkat keresnek és hallgatnak meg. A szóvivő jelenleg nem tudta megmondani, meddig tart a nyomozás, és mikor dönt úgy a rendőrség, hogy már nincs esély megtalálni azokat, akik lehajoltak akár egyetlen bankjegyért is.