A washingtoni aggályok is szóba kerültek Orbán Viktor és az amerikai nagykövet találkozóján

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet (b2) megérkezik a Parlament épületébe, ahol Orbán Viktor miniszterelnök fogadja hivatalában
Vágólapra másolva!
"Remek megbeszélésnek" nevezte a magyar kormányfővel folytatott másfél órás eszmecseréjét Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Amerikai sajtóinformációk szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövete hivatalos diplomáciai tiltakozást készült átadni Orbán Viktornak, diplomáciai forrásunk szerint azonban erről hivatalosan valószínűleg nem adnak tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Másfél órán át tartott Orbán Viktor miniszterelnök és az Egyesült Államok budapesti nagykövetének találkozója a Parlamentben. A tárgyalásról távozóban Eleni Tsakopoulos Kounalakis nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott a távirati iroda tudósítójának: "Remek megbeszélésünk volt, ahogyan mindig."

Az amerikai nagykövetség közleménye "meleg hangulatúnak" és "hasznosnak" nevezte a találkozót, amelyen a kétoldalú kapcsolatok ügyei kerültek szóba, a többi között az együttműködés a NATO vezette afganisztáni és a balkáni missziókban. A közlemény hangsúlyozza, hogy a nagykövet köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy Magyarország ellátta az Egyesült Államok diplomáciai és konzuli érdekeinek védelmét Líbiában.

A megbeszélésen a közlemény szerint szó volt azokról az aggályokról is, amelyeket Hillary Clinton külügyminiszter vetett fel nyári budapesti látogatásán. Abban mindkét fél egyetértett, hogy Magyarország demokrácia, az ügyekről pedig "barátokként ejtettek szót". A közleményben az áll: az Egyesült Államok érdekelt abban, hogy Magyarország sikerrel járjon és még erősebb szövetségessé váljon. "Kapcsolatunk közös értékeken és közös érdekeken, valamint kölcsönös tiszteleten alapul" - hangsúlyozta az amerikai nagykövetség.

A Washington Postban egy véleménycikkben az jelent meg, hogy a nagykövet az amerikai külügyminisztérium hivatalos diplomáciai tiltakozását kívánja átadni a magyar kormányfőnek. Az írás szerint az amerikai külügynek nem tetszik például "Orbán Viktor antidemokratikus bohóckodása, például a sajtó megzabolázása, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, a kisebbségek elleni támadások és az egypártrendszer felé való sodródás". A szerző azt is állította, hogy a nagykövet augusztus közepe óta próbál találkozni Orbánnal, de eddig nem járt sikerrel (erről bővebben itt olvashat).

Egy az amerikai-magyar kapcsolatokra rálátó diplomata korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy az amerikai nagykövet nyilatkozataiból "érezhető, hogy vannak kritikus pontok, és biztosan nem egy kellemes beszélgetés elé néz a magyar kormányfő". A diplomata azt mondta, hogy "valószínűleg nem tudhatjuk majd meg", hogy átadta-e a démarche-ot, az amerikai külügyminisztérium hivatalos diplomáciai tiltakozását a nagykövet a kormányfőnek.