Közel kilenc év börtönt kapott egy ormánsági uzsorás

Vágólapra másolva!
Jogerősen nyolc év, tíz hónap börtönre ítélte a bíróság az ormánsági uzsorásként elhíresült Gyimesi Lászlót. A férfi csalás, zsarolás, hamis vád, okirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt kénytelen börtönbe vonulni.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a Baranya Megyei Bíróság az ormánsági uzsorásként elhíresült Gyimesi László nyolc év, tíz hónap fegyházbüntetését kedden hozott jogerős határozatában.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Pécsi Városi Bíróság döntését, és a 45 éves férfit többrendbeli csalás, zsarolás, hamis vád, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt marasztalta el. A szabadságvesztés kiszabása mellett kötelezte másfél millió forint pénz mellékbüntetés és a perköltség megfizetésére is.

Gyimesi László 1996 és 2008 között a dél-baranyai Ormánságban, valamint Siklós környékén bizonyíthatóan mintegy félszáz szegény, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt, 50-100 százalékos kamatra, és ha a pénzt időre nem fizették vissza, újabb és újabb határidőket szabva az emelt összegek dupláját követelte tőlük.

Az országgyűlés hétfői döntése értelmében az egyszeri uzsorázás is büntethető lesz ezentúl, de a büntetését elengedhetik annak, aki maga jelenti be azt a hatóságoknak. Az üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekményt a jövőben akár öt év börtönnel is büntethetik.