Csuklyások igazoltatták lelövése előtt a romagyilkosságok egyik áldozatát

Vágólapra másolva!
A romagyilkosságok tiszalöki áldozata, az esti műszakjába induló Kóka Jenő a lelövése előtti hetekben elmesélte feleségének, hogy korábban csuklyát és kommandósruhát viselő férfiak igazoltatták, de a környéken nem állt rendőrautó. A nő arról is beszélt a keddi tárgyalási napon, hogy volt olyan eset, amikor egy autó őt követte, a szomszéd pedig a gyilkosság előtt látott egy nagy sötét autót, amelyből egy ember szállt ki.
Vágólapra másolva!

A tiszalöki emberölés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere kedden a Pest Megyei Bíróságon. A vádirat szerint a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én Tiszalökön, saját házának udvarán gyilkolták meg egy távcsöves vadászpuskából leadott lövéssel. A lövést a vád szerint K. Árpád elsőrendű vádlott adta le, de a támadásnál K. István másodrendű vádlott is jelen volt. Kóka Jenőt abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat - állítja a vádirat.

Az ügyészség szerint a helyszín közelébe az egykor szerződéses katonaként Koszovót is megjárt Cs. István negyedrendű vádlott vitte a vádlottakat, majd a több tíz kilométernyire lévő Polgáron várakozott társaira. A támadók autója a gyilkosság után egy földúton elakadt, ezért megkérték a munkahelyükön dolgozó kolléganőjüket, F.-né Ny. Évát, aki korábban szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, hogy mentse ki őket.

A keddi tárgyaláson az áldozat felesége azt mondta: férje épp az éjszakai műszakba indult dolgozni, amikor megölték. Aznap este is a megszokott időben, tíz óra előtt ébresztette fel, a férfi elkészült és elindult, miközben ő vacsorázni kezdett. Ekkor egy pukkanást, majd egy csapódást hallott, mire kiszaladt a házból, és látta, hogy a férje arccal előre fekszik a kövön, és minden csupa vér. Először azt hitte, hogy a férfi rosszul lett, ezért meg akarta fordítani, de nem sikerült. Azután a kapunál segítségért kezdett kiabálni a közelben lakó rokonoknak. Az asszony öccse vette észre, hogy a férfit meglőtték.

Elmondása szerint a gyilkosság előtt két-három héttel a férje elmesélte neki, hogy a munkából tartott hazafelé, amikor csuklyát és kommandósruhát viselő férfiak igazoltatták, de a környéken nem állt rendőrautó. A nő arról is beszélt, hogy volt olyan eset, amikor őt egy autó követte, az egyik szomszéd pedig látott még a gyilkosság előtt egy nagy sötét autót, amelyikből egy férfi szállt ki.

Az áldozat Tiszaeszláron lakó veje a tárgyaláson azt mondta, apósa korábban neki is elmesélte, hogyan igazoltatták. A férfi elmondta azt is, hogy egyszer az után, hogy Kókáék náluk voltak, arról számolt be neki az anyósa, hogy egy autó követi őket egészen Tiszalökig. Azt is elmondta: egy nagy sötét terepjáró jelent meg a virrasztáskor a határban Tiszaeszláron, amikor az anyósa már átköltözött hozzájuk. A bíró erre megkérdezte, miért beszélnek folyton terepjárókról, nem lehet-e, hogy "a misztikumot keltik"?

A bíróság délután az áldozat két munkatársát hallgatta meg, akikkel a tiszavasvári vegyi üzemben dolgozott együtt. Mindketten jó szándékú, becsületes embernek ismerték meg Kókát, akinek nem voltak haragosai. Az igazoltatásról nekik is beszámolt a férfi.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.