A hónap végén kerülhet a parlament elé az új köznevelési törvény

Vágólapra másolva!
Várhatóan két menetben tárgyalja a kormány az új köznevelési törvény tervezetét. A szakszervezetek továbbra is a döntés elhalasztását kérik.
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa a Közoktatás-politikai Tanács keddi ülésének szünetében elmondta, hogy az új köznevelési törvény javaslatát, az addig elhangzottak alapján, a testület nyolc tagja közül hat részben vagy egészében támogatta. A szakmai oldal nagyobbrészt pozitívan fogadta az elképzeléseket, de a szakszervezeti oldal elutasította a tervezetet és az elhalasztását kérte - mondta az oktatási államtitkár.

Az oktatási államtitkár elmondta, hogy a kormány várhatóan két menetben tárgyalja majd a javaslatot, amely október végén, november elején kerülhet a parlament elé.

Az MTI kérdésére, hogy milyen konkrét kérdések vetődtek fel, azt mondta, a felek több olyan pontot is kerestek a készülő jogszabályban, amelyek nem szerepelnek benne, ugyanis előre vállaltan kerettörvényt alkottak.

Az egyik ilyen az államtitkár szerint az a félreértés volt, hogy a jövőben nem számítanának a tanács munkájára, mert a törvény nem nevesíti a testületet. Egy tavaszi kormányrendelet ugyanakkor a miniszter hatáskörébe utalta a tanácsadó testületek megnevezését - mondta.

"Világnézeti kényszert, terrort természetesen eszünk ágában sincs alkalmazni, világnézeti szabadság van, és az is marad" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.