Rendkívüli tanítási szünetek is lehetnek a fűtetlen Pest megyei iskolákban

Vágólapra másolva!
Az iskolák fűtés- és melegvíz-szolgáltatásának visszakapcsolásáig életbe lépteti a fenntartó Pest megyei önkormányzat azt a jogszabályt, amely előírja a rendkívüli szünet elrendelését, ha a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem biztosítható. Az igazgatók a tanórákat is rövidíthetik, amíg nincs újra fűtés az intézményekben.
Vágólapra másolva!

A Pest megyei önkormányzat kezdeményezésére rövidített órák tartásáról, illetve rendkívüli tanítási szünet elrendeléséről dönthetnek azok az iskolaigazgatók, akiknek az intézményében a fenntartó megyeháza tartozása miatt szünetel a fűtés - közölte Ambrus András, az önkormányzat sajtófőnöke hétfőn.

A tizennyolc érintett oktatási intézményben már hétfőn életbe léphet az új szabály. A rendkívüli intézkedésekre egy 1993. évi törvény ad lehetőséget, amely előírja a rendkívüli szünet elrendelését, ha a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem biztosítható. Mivel az érintett közoktatási intézményekben jelenleg nincs fűtés, az épületekben nem adottak a feltételek a tanórák rendes megtartásához. Az elmaradt tanórákat később pótolják - közölte Ambrus.

A szolgáltató Tigáz szóvivője hétfőn azt mondta: nem kapcsolja vissza a gázt a Pest megyei közintézményekben mindaddig, amíg a fenntartó megyei önkormányzat vagy az állam nem rendezi a megyeháza adósságát, illetve nem ad garanciát a rendszeres törlesztésre. Körülbelül negyven megyei intézményben nincs meleg víz és fűtés, az önkormányzat tartozása 98 millió forint.

A Pest megyei gyömrői Teleki-kastélyban működő általános és speciális iskolában és kollégiumban pénteken kapcsolta vissza a gázt Tigáz, miután az önkormányzat kifizette a tartozását.