Kellemetlen percek várnak az amerikai panaszokat meghallgató Orbánra

Orbán viktor és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet
Vágólapra másolva!
Hivatalba lépésekor még az energikus Bill Clintonhoz hasonlította, kedden azonban már várhatóan az Egyesült Államok aggodalmairól beszél Orbán Viktor miniszterelnöknek Eleni Tsakopoulos amerikai nagykövet. Egy diplomata szerint Orbánra nehéz percek várnak, bár a nyilvánosság várhatóan keveset tud majd meg arról, mennyire aggasztja az amerikaiakat a magyar politika.
Vágólapra másolva!

Kedden fogadja Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában az amerikai nagykövetet - közölte az [origo]-val Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A Washinton Post amerikai napilap múlt héten azt írta, hogy a nagykövet az amerikai külügyminisztérium hivatalos diplomáciai tiltakozását kívánja átadni a magyar kormányfőnek.

A lap szerint az amerikai külügynek nem tetszik például "Orbán Viktor antidemokratikus bohóckodása, például a sajtó megzabolázása, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, a kisebbségek elleni támadások és az egypártrendszer felé való sodródás". A lap azt is állította, hogy a nagykövet augusztus közepe óta próbál találkozni Orbánnal, de eddig nem járt sikerrel (erről bővebben itt olvashat).

Szíjjártó Péter az [origo] kérdésére azt mondta, hogy a diplomáciában démarche-nak nevezett hivatalos tiltakozásról nem kaptak jelzést a budapesti amerikai nagykövetségtől. A nagykövetség pedig megkeresésünkre nem árult el semmilyen részletet a találkozóról. Múlt héten azt mondta a nagykövetség, hogy Magyarország barátaiként folytatják a megbeszéléseket azokban a témákban - az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága és a kormányzati átláthatóság -, amelyek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júniusi budapesti látogatásán szóba kerültek.

Kellemetlen beszélgetés vár Orbánra

Egy az amerikai-magyar kapcsolatokra rálátó diplomata azt mondta az [origo]-nak, hogy az amerikai nagykövet nyilatkozataiból "érezhető, hogy vannak kritikus pontok, és biztosan nem egy kellemes beszélgetés elé néz a magyar kormányfő". A diplomata szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júniusi magyarországi látogatásán több aggályát megfogalmazta, az amerikai nagykövet tudomása szerint "ezeket az aggályokat teszi még egyértelműbbé a találkozón".

A diplomata azt mondta, hogy "valószínűleg nem tudhatjuk majd meg", hogy átadta-e a démarche-ot a nagykövet a kormányfőnek. "Ez a hivatalos tiltakozás egy diplomáciai jegyzék, elvileg nem értesülhetünk még a létezéséről sem, nemhogy a tartalmáról" - mondta a diplomata, aki szerint a keddi találkozó után "maximum egy nagyon udvarias nyilatkozatra számíthatunk".

A diplomata azt állította, "rendkívül ritka, hogy az Egyesült Államok hivatalos tiltakozásról szóló dokumentumot adjon egy szövetséges országnak" (mindkét ország a NATO tagja például). Szerinte fontos, hogy az amerikai aggályokat és figyelmeztető nyilatkozatokat ne csak belpolitikai szempontból értelmezze a kormány, "ezeket ugyanis külföldi befektetők, üzletemberek és döntéshozók is olvassák".

"El kell ismeri az aggályokat"

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis az elmúlt hónapokban többször is jelezte, hogy az amerikai külügy aggodalommal tekint egyes magyarországi politikai változásokra. A nagykövet legutóbb szeptember végén a CNBC amerikai üzleti televíziós hírcsatorna internetes oldalának kijelentette: reméli, hogy jövő tavasztól már kiszámíthatóbb körülményekkel találkozhatnak Magyarországon a külföldi befektetők.

A nagykövet szerint a magyar kormány "nem bevett" intézkedésekkel próbálja csökkenteni az államháztartási hiányt, és néhány ezek közül nem feltétlenül azt az eredményt hozta, mint amiben reménykedett. Martonyi János külügyminiszter erre akkor úgy reagált: "ha valaki a kiszámíthatóságra felhívja a figyelmünket, ebben az égvilágon semmi új nincs".

Az amerikai nagykövet többször bírálta a kormánypártok törvényalkotási gyakorlatát, és a demokratikus jogok megőrzésére hívta fel a figyelmet. Az [origo]-nak adott augusztusi interjúban a nagykövet megerősítette Hillary Clinton korábbi kijelentését, miszerint fontos a magyar-amerikai viszony, de el kell ismerni "azokat az aggályokat, amelyeket mások fogalmaztak meg a magyarországi változásokról".

Hillary Clinton júniusi magyarországi látogatásán kijelentette: "Magyarország barátaiként kifejezzük aggodalmunkat az igazságszolgáltatás függetlensége és a szabad sajtó iránti elkötelezettség ügyében" Az amerikai külügyminiszter a többi között a magyar alkotmányról, a médiatörvényről és a bíróságok függetlenségéről tárgyalt Orbán Viktorral. "Nagyon nyíltan beszéltünk a magyarországi demokratikus intézmények megőrzéséről" - mondta Hillary Clinton hozzátéve, hogy a megőrzés alatt a fékek és ellensúlyok biztosítását érti.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az amerikai nagykövet a Magyar Nemzetben augusztusban megjelent cikkében kijelentette azt is, hogy az "Egyesült Államok és más baráti országok" arra biztatják Magyarországot, hogy nagy gondossággal járjon el a sarkalatos törvények megalkotásánál. Ezek közül a cikkben legfontosabbaknak az igazságszolgáltatásról, illetve választási rendszerről szóló szabályokat nevezte. "Nem szabad, hogy a rendszer örökre egyik vagy másik pártnak kedvezzen" - írta a nagykövet.

Bill Clintont látta Orbánban

Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2010 januárjában lett az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Korábban az amerikai elnökválasztási kampányban Hillary Clinton demokrata jelölt követője volt, a végsőkig kitartott mellette Barack Obamával szemben is (a róla szóló portrénkat itt olvashatja). Hivatalba lépése után a HVG-nek adott interjúban elsimerően beszélt a Bajnai-kormány intézkedéseiről, és nyíltan dicsérte Orbán Viktort is, például Bill Clinton korábbi amerikai elnökhöz hasonlította a Fidesz elnökét.

"Remélem, ő is dicséretnek veszi azt, hogy a húsz évvel ezelőtti Bill Clintonra emlékeztetett engem, amennyiben teli volt szenvedéllyel az emberek iránt. Nem mellesleg Clinton elnök is nagy deficittel vette át a kormányzást, de a ciklus végére teljesen ledolgozta azt" - mondta 2010 elején a nagykövet, külön kiemelve akkori "igen kellemes beszélgetésüket".