Elmarad a Fidesz Astoriához tervezett október 23-i rendezvénye

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az Európai Tanács brüsszeli ülésén vesz részt, így nem tartják meg a Fidesz ünnepi rendezvényét az Astoriánál.
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács elnöke által összehívott, a pénzügyi válság rendezésének lehetőségeit taglaló brüsszeli ülésen vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, ezért az az október 23-i megemlékezés, amelyen az állami ünnepségek keretében beszédet mondott volna, elmarad - jelentette be Szijjártó Péter.

A kormányfő szóvivője azt mondta: a magyar miniszterelnöknek mindig ott kell lennie, ahol az országnak a leginkább szüksége van rá, az ország szempontjából legfontosabb döntések pedig Brüsszelben fognak megszületni vasárnap. Az ország érdeke és az emberek elvárása is, hogy a miniszterelnök ott legyen az Európai Tanács ülésén, kiálljon Magyarországért, képviselje a magyar érdekeket az euróválsággal szembeni döntések meghozatalánál - jelentette ki. A tanácskozás előtt az uniós tagországok és az eurózóna pénzügyminiszterei is összeülnek, utána pedig az eurózóna országainak kormány- és államfői is megbeszélést folytatnak majd - mondta a szóvivő.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte azt is, hogy elmarad a Fidesz Astoriához tervezett rendezvénye.

Az Astoriához közel, az Erzsébet hídhoz hirdetett tüntetést október 23-ra az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport is. A szervezet közleményt adott ki, amely szerint a Fidesz "rászervezett" a hetekkel korábban bejelentett demonstrációjukra. A két szervezet a BRFK-n egyezetett, mivel a két demonstráció résztvevői akadályozhatják egymás mozgását, de a megbeszélések eredménytelenül zárultak. Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport végül úgy döntött, hogy az eredeti négy óra helyett három órakor kezdi a "Nem tetszik a rendszer?" elnevezésű tüntetését.