Aláírták a hűségnyilatkozatot, de tovább lebegtetik távozásukat Gyurcsányék

Vágólapra másolva!
A Gyurcsány-féle platform tagjai is vállalták, hogy az MSZP képviselőcsoportjának tagjai maradnak, de Gyurcsány Ferenc levélben azt közölte Mesterházy Attilával, hogy a következő napokban, hetekben döntik el, kilépnek-e az MSZP-ből.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta hétfőig azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatóján elmondta: személyes konzultációkon kiderült, közülük 48-an a következő választásokig mindenképp az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus azonban "másképp értelmezte" a nyilatkozatot.

Aláírták a pártelnök által kért nyilatkozatot a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformhoz tartozó képviselők is, a volt miniszterelnök ugyanakkor levélben közölte: a következő napokban, hetekben döntik csak el, hogy kilépnek-e az MSZP-ből. Mesterházy Attila ezt úgy értékelte: továbbra is bizonytalanság uralkodik a szocialista pártban, ezért csütörtökre megbeszélésre hívta a volt kormányfőt és támogatóit.

Mesterházy Attila azért kért nyilatkozat a képviselők maradásáról mert Varju László - a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója - a múlt héten a Magyar Rádiónak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy új frakció alakításán dolgoznak, és biztos benne, hogy meglesz az ehhez szükséges tíz képviselő támogatása.

A pártelnök-frakcióvezető által kért nyilatkozatot - mint Mesterházy elmondta - a képviselőcsoport tagjai közül egyedül Oláh Lajos nem írta alá a határidőig. A Hajdú-Bihar megyei listáról a parlamentbe jutott politikus az őt delegáló szervezetek állásfoglalását várja, megérkezésükig pedig haladékot kért. Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy Gyurcsányon kívül Szűcs Erika korábbi szociális és munkaügyi miniszter is kiegészítést fűzött a nyilatkozathoz, és személyes egyeztetést kért tőle. Annak részleteiről viszont nem nyilatkozott Mesterházy Attila. Ugyanakkor érzékeltette: a frakcióban folytatott személyes konzultációk alapján elmondható, hogy kilenc, a nyilatkozatot aláíró politikus nem legalább a ciklus végéig szóló elkötelezettségként értelmezte azt. Hogy kik ők, nem kívánta megmondani. A kérdésre, kizárhatják-e Gyurcsány Ferencet az MSZP-frakcióból, Mesterházy Attila azt mondta: ő a békés elválás híve.