A háztartások hatodát számolták meg eddig interneten

népszámlálás, Egy számlálóbiztos népszámlálási kérdőíveket kézbesít
Vágólapra másolva!
Éjfélig lehet kitölteni elektronikusan a népszámlálási kérdőívet. A lehetőséggel vasárnap délutánig a háztartások 16,4 százaléka élt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap éjfélig lehet kitölteni interneten a népszámlálási kérdőívet. A KSH adatai szerint eddig a háztartások 16,4 százalékából, összesen 730 ezer lakcímről érkeztek be adatok interneten délután két óráig. A népszámlálás tovább folytatódik, papíralapú kérdőíven október 31-ig lehet válaszolni a kérdésekre - közölte a hivatal.

Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője elmondta, hogy október 1-je óta Budapesten a háztartások több mint egynegyede válaszolt interneten a népszámlálási kérdésekre, a Közép- és a Nyugat-Dunántúl régióban 18 százalék, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés megyében viszont 10 százalék körüli az elektronikus válaszadás.

Az adatok lényegében tükrözik a háztartások internetes bekötöttségének arányát a régiókban - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Virágh Eszter elmondta, hogy időarányos, csaknem 50 százalékos az összes, az interneten és a számlálóbiztosoknak leadott kérdőívek kitöltöttségének együttes aránya, egyes kisebb településeken a biztosok már be is fejezték az összeírást, elmaradás inkább a nagyobb városokra jellemző - tette hozzá.

Ha valaki nem az internetes módszert választja, akkor október végéig eleget tehet állampolgári kötelességének úgy is, hogy a papíralapú kérdőíveken rögzíti a válaszokat, vagy megbeszél egy időpontot a számlálóbiztossal, aki a kapott válaszok alapján kitölti az ívet. A KSH felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok közlésekor az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni.