Megőrizte parlamenti mandátumát a Fidesz a püspökladányi választáson

Vágólapra másolva!
Három, érdektelenség miatt eredménytelen forduló után vasárnap a Fidesz jelöltje nyerte az időközi választást Püspökladányban. A nagyobbik kormánypárt ezzel magánál tartotta a márciusban elhunyt Arnóth Sándor volt püspökladányi polgármester mandátumát. A sikerhez egy törvénymódosítás kellett: ha nyár végén nem fogadja el a parlament a fideszes Kósa Lajos javaslatát a második fordulós részvételi küszöb eltörléséről, akkor az ismét csak 20 százalékos választói aktivitás megint kevés lett volna a választás eredményességéhez.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 51 százalékának megszerzésével Bodó Sándor, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi országgyűlésiképviselő-választást a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú, püspökladányi központú választókerületben.

Az autóbalestben márciusban elhunyt fideszes Arnóth Sándor körzetében negyedik alkalommal járultak az urnákhoz a választók: az először június június 5-ére és 19-ére kiírt időközi választáson sem az első, sem a második fordulóban nem érte el a részvétel az 50, illetve a 25 százalékos érvényességi küszöböt. Az ismét kiírt voksolás október 2-i első fordulója ugyancsak az alacsony részvétel miatt lett érvénytelen.

A tizenhárom települést magába foglaló körzet 40.476 választásra jogosult polgárának ezúttal 20 százaléka, 8090 ember járult az urnákhoz - tudatta a helyi választási iroda vezetője, Keserű László. Ez alkalommal azonban már nem volt jelentősége a részvételnek: a fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Pálffy istván javasatára a parlament nyáron ugyanis olyan törvénymódosítást fogadott el, amely szerint az időközi választás második fordulójában a voksoláson megjelentek számától függetlenül az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A második helyen a Jobbik által támogatott Rigán István végzett 33 százalékkal, (2675 szavazat). Őt 14 százaléknyi szavazattal az MSZP-s támogatással indult Bangóné Borbély Ildikó követte (1137 szavazat), míg a Szociális Unió jelöltjére, Bányász Róbert Sándorra a szavazók 1 százaléka (102 szavazat) voksolt. Galyas István független jelölt csütörtök délután visszalépett.

Két héttel ezelőtt Bodó Sándor valamivel kevesebbet, 49 százalékot szerzett, a második helyen szintén a jobbikos Rigán István végzett ugyancsak valamivel kevesebb. 29 százaléknyi vokssal. Az MSZP jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó akkor kevéssel több, 16 százaléknyi szavazatot kapott, ahogy a Szociális Unió színeiben induló Bányász Róbertet is többen, 2 százaléknyian támogatták. A független Galyas Istvánra akkor a választók 3,5-a voksolt.