Lesz béremelés az egészségügyben az államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Szócska Miklós államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, a kórházi rendszer átalakítása során nem lesz intézménybezárás, funkcióváltások azonban lehetnek.
Vágólapra másolva!

Bár Szócska Miklós egészségügyi államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban elismerte, hogy a jövő évi bödzsé nem a kitörés költségvetése, de az alapján hasonló az ideihez hasonló helyzetre számít az egészségügyben. "Ez a helyzet arra kényszerít, hogy még keményebben fellépjek a hatékonyságot rontó tényezőkkel szemben" - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a szerkezetátalakítási folyamat során nem fognak intézményeket bezárni, funkcióváltásra sor kerülhet, de "robbanásszerű" változástól nem kell tartani. Szócska közölte, az átalakítás célja nem a tisztogatás, szerinte természetes, hogy a tulajdonosváltást tisztújítás követi . Az államtikár azt is elmondta, a gyanús kórházi szerződéseket átvizsgálják, és nem tartja kizártnak, hogy a gyanús szerződések miatt büntetőfeljelentést tesznek.

Szócska megígérte, hogy lesz béremelés az ágazatban. "Nővérek dolgoznak három műszakban 80-90 ezer forintos fizetésért és az életéveiket áldozzák fel az egészségügyért. Úgy gondolom, ez a helyzet nem tűri azokat a megalkuvásokat, amelyek a kiszervezések területén általam tudottan is léteznek" - fogalmazott Szócska és hozzátette azt is, hogy a népszegészségügyi termékadóból - chipsadóból - származó 15 milliárd forint a béremelést fogja szolgálni. Az államtitkár azt mondta, hogy tudják mit kell tenni az orvosok, rezidensek itthon tartásáért, néhány év elé fogják érni ezt a célt.

A távozásáról szóló pletykákra vonatkozó kérdésre az államtitkár azt mondta, szerinte erős felhatalmazása van a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és ezen belül az államtitkárságának. "Általában akkor jelennek meg a távozásomról szóló pletykák, amikor valakimnek az érdekeit sérti az, amit csinálunk és abban érdekelt, hogy elbizonytalanítsa a közvéleményt" - tette hozzá Szócska.