Nemzetközi konzultációkra bátorítja a magyar kormányt az amerikai külügyminisztérium diplomatája

Vágólapra másolva!
Külföldi jogi szakértőkkel is konzultálni kellene a magyar kormánynak a sarkalatos törvények gyors ütemű kidolgozása közben - jelentette ki pénteken Washingtonban Marie Yovanovich, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Szerinte a gyors ütemű törvényalkotásnak lehetnek "nem kívánt következményei".
Vágólapra másolva!

Marie Yovanovich, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy Közép-Európáról szóló konferencián fontosnak nevezte az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatait, amelyek közös érdekeken és a közös értékeken alapulnak. Rámutatott, hogy a két ország egyformán tagja több nemzetközi szervezetnek, beleértve NATO-t, az EBESZ-t és az ENSZ-t.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júniusban Budapesten sikeresen fejlődő demokráciának nevezte Magyarországot, ahol az új kormány nagy felhatalmazást kapott a változásra. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a változás továbbra is tükrözze a magyarok számára fontos demokratikus értékeket, s hogy annak végrehajtása közben a kormány külföldön is széles körű konzultációkat folytasson.

Az amerikai helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány hivatalba lépése után meglehetősen gyorsan elfogadták az új alkotmányt, amelynek nyomán most, december végi határidővel a sarkalatos törvények kidolgozása folyik. Úgy vélekedett, hogy ez "nagyon-nagyon szoros időkeret a fontos törvények megalkotásához". Marie Yovanovich ide sorolta a bíróságokról, a vallásról vagy a sajtóról rendelkező jogszabályokat.

"Arra bátorítjuk a magyar kormányt, hogy ezekkel a törvényekkel kapcsolatban külső szakértővel is konzultáljanak, mert ha a törvényalkotás ilyen gyors ütemű és ilyen széles körű, annak lehetnek nem kívánt következményei is" - mondta Marie Yovanovich.

Kérdésre válaszolva az amerikai helyettes államtitkár a közös romapolitika elfogadását és a Horvátország EU-csatlakozásáról folytatott tárgyalások lezárását nevezte a magyar uniós elnökség legnagyobb sikerének.