A parlament előtt a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló javaslat

Vágólapra másolva!
Benyújtotta az országgyűlésnek a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvényjavaslatot Navracsics Tibor. 2012. január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter benyújtotta az országgyűlésnek a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatát.

Október 3-án írta alá Orbán Viktor kormányfő a megyei önkormányzatok elnökeivel azt a politikai szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében 2012. január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket. A kormányfő az aláíráskor bejelentette, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek az átadás-átvétellel járó feladatokat szabályozó törvénytervezetek. A megyei önkormányzatok átszervezésétől a kormány a közszolgáltatásokat egységes, magas színvonalon szolgáló, további adósságot fel nem halmozó állami működést vár.

A pénteken benyújtott javaslat ennek értelmében tartalmazza mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek a megyei önkormányzati intézményeknek az állam által történő átvételéhez és az átvett intézmények további működtetéséhez szükségesek. A tervezet javaslatot tesz az átvett intézményekben, valamint az intézmények fenntartásával foglalkozó megyei önkormányzati hivatalokban és gazdasági ellátó szervezetekben foglalkoztatottak jogviszonyának szabályozására is.

A korábban bejelentetteknek megfelelően a törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy 2012. január 1-jével az állam veszi át a megyék konszolidációja keretében a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, azok adósságállományával együtt. Az átvett adósságok kezelését az államháztartásért felelős miniszter az Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaság útján végzi majd el.

Az egészségügyi intézmények működtetése a NEFMI háttérintézményének, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek a (GYEMSZI) feladata lesz. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona - beleértve a gazdasági társaságokat, alapítványokat, közalapítványokat - szintén állami tulajdonba kerül. Az átvételt nem befolyásolja a megyei önkormányzatokkal szemben folyamatban lévő adósságrendezési eljárás.

A megyei kormánymegbízottak irányítása alatt álló intézményfenntartó központok feladata lesz a jövőben a megyéktől átvett összesen 475 oktatási, 132 szociális és ifjúságvédelmi, 74 közművelődési és 25 egyéb intézmény, gazdasági társaság, alapítvány működtetése. A megyei intézményfenntartó központok kialakításának előkészítéséhez a kormánymegbízott intézményi biztost nevez ki.