Az Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman a józsefvárosi guberálási tilalom miatt

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hajléktalanokat érintő józsefvárosi önkormányzati rendelkezések miatt, Szabó Máté szerint az önkormányzat rendelete aránytalanul korlátozta a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait.
Vágólapra másolva!

Nem kapott hivatalos választ az ombudsman a guberálást tiltó józsefvárosi rendelettel kapcsolatban megfogalmazott aggályaira, ezért Szabó Máté az Alkotmánybírósághoz fordul a rendelet ügyében. Erről az Országgyűlési Biztos Hivatala számolt be csütörtökön.

A hivatal közleménye szerint Szabó Máté ombudsman már a 2011 júniusában kiadott jelentésében megállapította, hogy a józsefvárosi önkormányzat a guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával aránytalanul korlátozta a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait. A jelentés szerint a rendelet szemben áll az egyenlő bánásmód követelményével.

Az országgyűlési biztos a nyáron felkérte a VIII. kerületi képviselő-testületet, hogy 60 napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt szabályokat, de a válaszadásra megadott határidő eredménytelenül telt el, a kerület helyi népszavazása pedig érvénytelen volt, ezért az ombudsman most az Alkotmánybíróságtól kérte a rendelet megszüntetését.

Józsefvárosban hétfőtől szabálysértés az utcán élni, miután a képviselő-testület a fideszes és a jobbikos tagok szavazatával múlt hét pénteken elfogadta a Kocsis Máté által javasolt rendeletmódosításokat. Kocsis akkor azt mondta, a hajléktalanellátás a főváros feladata, nem a kerületé, és a városrész már így is aránytalanul nagy terhet vállal. Kocsist a héten a Fidesz parlamenti frakciójának hajléktalanügyi referensévé választották.