Nem bíznak a megújulásban, kiválik a Gyurcsány-platfom az MSZP-ből

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, gyurcsányi úton a Matolcsy-csomag
Vágólapra másolva!
Lemondtak a párt megújításáról, kiválnak, és a parlamentben új frakciót alakítanak a Demokratikus Koalíció képviselői - mondta Varju László, a platform vezetője szerdán a Kossuth Rádiónak. Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP szerda délutáni platformgyűlésén a békés elválás feltételeiről tárgyalnak majd.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció platform szerint a november közepén esedékes MSZP-kongresszus előkészítése és így a párt megújítása "nem abba az irányba halad", amelyet javasoltak, ezért "lemondanak az MSZP megújításáról", vagyis kiválnak a pártból - erről Varju László, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) platform igazgatója beszélt az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában.

Varju László - mint elmondta - biztosra veszi, hogy a szocialista frakcióból való távozásuk és az ezt követő féléves tilalom után képesek lesznek önálló képviselőcsoportot alakítani, vagyis meglesz az ehhez szükséges tíz politikus, akiket azonban nem nevezett meg. A Demokratikus Koalíciónak hét tagja - Gyurcsányon kívül Baracskai József, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Vitányi Iván és Varju László - ül az MSZP-frakcióban.

Varju László elmondta azt is, hogy az új párt nevéről még nem döntöttek, és hangsúlyozta, hogy a távozásról a végső döntést az MSZP november 12-én esedékes kongresszusáig kell meghozniuk.

Az MTI úgy tudja, az MSZP szerda délutáni platformkonferenciáján - ahol a Demokratikus Koalíciót Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök képviseli - is a békés elválás feltételeiről és a későbbi lehetséges együttműködésről fognak tárgyalni.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a 180 percben egyelőre csak annyit mondott, hogy kulturált és gyors válásban bízik. A választási rendszer és a következő évek számos olyan helyzetet hozhatnak, amikor minden demokratikus ellenzéki pártnak össze kell fognia - tette hozzá.

Hiller István egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: céljuk, hogy a demokratikus baloldali irányzatok közötti együttműködés emberi és politikai értelemben lehetséges maradjon. Előnyös, ha ez az együttműködés az MSZP-n belül megőrizhető, de ha nem, akkor is időben meg kell teremteni az ehhez szükséges viszonyokat - tette hozzá.